DIVORT


Divortul constituie modul de desfacere a casatoriei pe cale judecatoreasca,atunci cind,datorita unor motive temeinice,raporturile dintre soti sint grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila(art.38 c.fam)

Divortul este supus unei proceduri speciale ,iar admiterea lui produce efecte multiple,care vizeaza intregul complex de relatii personale si patrimoniale ce s-au stabilit intre soti,intre ei si copii ,precum si cu terte persoane.In cererea de divort trebuie precizate motivele temeinice datorita carora raporturile dintre soti sint grav vatamate,incit continuarea casatoriei nu mai este posibila si se impune sa fie desfacuta.

Din practica judiciara se pot cita,cu titlu de exemplu ,urmatoarele imprejurari care pot constitui motive temeinice in sensul art.38 C.fam.:

-sotul parat sufera de alienatie mintala sau de debilitate mintala cronica,ori o boala incurabila survenita inainte sau in timpul casatoriei;

-nepotriviri de ordin fiziologic,care afecteaza relatiile conjugale;

-refuzul nejustificat al unuia dintre soti de a locui impreuna cu celalalt sot si despartirea in fapt indelungata;

-comportarea imorala a sotului parat,care, chiar in locuinta comuna,traiestein concubinaj cu o alata persoana;

-parasirea domiciliului de catre unul dintre soti si refuzul de a se inapoia;

-sotul parat l-a parasit pe sotul reclamant ,stabilindu-se in strainatate;

-sotul parat a fost condamnat ptr. tentataiva sau complicitate la tentataiva de omor impotriva sotului reclamant,instigare la omor impotriva acestuia,ii vatama grav itegritatea corporala,nu denunta aceste fapte,ori favorizaza pe cei ce le-au comis,sau a fost condamnatpentru savirsirea unei infractiuni privitoare la viata sexuala;

sotul parat a fost condamnat sa execute o pedeapsa cu inchisoarea de cel putin 3 ani,pe care o executa sau urmeaza sa o execute,pentru una sau mai multe infractiuni savarsite cu intentie;

-neindeplinirea obligatiilor conjugale chiar in conditiile in care traiul in comun nu a fost intrerupt;

-alcoolismul,care determina degradarea morala a sotului care are acest viciu;

DESFACEREA CASATORIEI PRIN ACORDUL SOTILOR-art.613′ c.proc.civ

In acest caz desfacerea casatoriei se realizeaza prin acordul partilor,cererea de divort fiind semnata de ambii soti.Atunci cind este cazul,prin actiunea de divort,sotii vor stabili si modalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesoriidivortului.Dupa primirea cererii,presedintele instantei va verifica consimtamintul sotilor,va fixa un termen de 2 luni in sedinta publica.La termenul de judecata,instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si,in caz afirmativ,trece la judecarea cererii,fara a administra probe cu privire la motivele de divort.

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://avocata.wordpress.com/2008/03/16/divort/trackback/

RSS feed for comments on this post.

195 comentariiLasă un comentariu

 1. cine ma poate ajuta cu pasii care trebuia urmati pentru un divort amiabil, fara bunuri comune sau copii, dar cu unul dintre soti care are resedinta in strainatate?cum anume se procedeaza cu mandatarea?care sunt exact pasii ce trebuie urmati???multumesc

  • In cazul unui divort amiabil,daca unul dintre soti e in strainatate,atunci trebuie ca acesta sa dea o procura speciala la notarul in tara respectiva, prin care imputerniceste o persoana din Romania sa semneze toate actele de divort in numele acestuia.Aceasta procura speciala este tradusa la un traducator autorizat si cererea de divort se depune la judecatoria unde sotii au avut ultimul domiciliu comun.Deasemenea ,sotul din strainatate,trebuie sa dea in fata notarului respectiv si o declaratie pe proprie raspundere prin care este de acord cu divortul (cu precizarea tuturor datelor certificat de casatorie nr…din data,incheiat la Starea civila sector..,persoanele care au incheiat casatoria cu toate datele lor ,buletin,CNP etc)

 2. CUM SE PROCEDEAZA IN CAZ CA UNUL DINTRE SOTI NU ESTE DE ACORD CU DIVORTUL
  MULTUMESC ANTICIPAT
  FLORINA

  • Se face o cerere de divort de catre sotul care doreste sa divorteze si se judeca de catre instanta competenta de la ultimul domiciliu comun al sotilor..Nimeni nu e obligat sa stea intr-o casatorie pe care nu si-o mai doreste.Daca vrea sau nu unul dintre soti sa divorteze nu impiedica cu nimic desfacerea casatoriei.

   • buna ziua! vreau sa inaintez si eu o cerere de divort. si ca fiecare pun raul in fata. mai exact daca ea nu este de acord? cum se va proceda in cazul in care impreuna am cumparat un imobil cu credit ipotecar? cum se va realiza partajul, avand in vedere ca pretul imobilului a scazut foarte mult fata de creditul ipotecar? multumesc…

   • Divortul se pronunta si fara acordul celuilalt sot.In ceea ce priveste partajul,o varianta ar fi cea in care un sot va ramine cu imobilul si cu ratele,iar celalalt sot primeste o sulta echivalenta cu jumatatea valorii imobilului la acest moment.In situatia in care valoarea casei e mai mica decit valoare de cumparare,atunci se va hotari de catre soti o varianta convenabila reciproc si cit mai putin paguboasa.

 3. Buna ziua,

  Unde trebuie sa introduc actiunea de divort, avand in vedere ca:

  – am locuit impreuna cu sotul in Bucuresti sectorul 3
  – acum 2 ani ne-am mutat in jud Ilfov
  – conform CI sotul are domiciliul in sectorul 3 (nu si-a facut mutatia)
  – conform CI eu am domiciliul in jud Ilfov
  – in luna martie 2009 sotul a plecat sa lucreze in strainatate
  – in luna iunie 2009 eu am plecat sa lucrez in strainatate (in alta tara decat sotul)

  Va multumesc,
  Ana

  • La ultimul domiciliu comun,chiar daca nu a fost facuta mutatia sotului aici,respectiv Judecatoria Buftea.

   • Va multumesc pentru informatie.

    Sunt un pic nedumerita in acest moment, pe un alt site am gasit ca orasul Popesti Leordeni ar apartine de Judecatoria Cornetu:
    http://www.justitia-romana.org/Arondare/Ilfov_arondare.htm

    Oricum, am de intrebat doar in 2 locuri 🙂

   • Corect,daca ultimul domiciliu comun a fost in Jud.Ilfov,Loc.Popesti Leordeni,atunci competenta este a Judecatoriei Cornetu!Deoarece nu mi-ati precizat orasul din Jud. Ilfov,m-am gindit din obisnuinta la orasele arondate Judecatoriei Buftea .

 4. Art. 607
  Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti nu mai locuieste in circumscriptia instantei in care se afla cel din urma domiciliu comun, instanta competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta instanta in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul

 5. cum pot divorta in buzau romania daca casatatoria a fost efectuata in filipine?ce trebuie sa fac?
  multumesc
  cm

  • Cererea de divort este de competenta judecatoriei in care se afla ultimul domiciliu comun al sotilor, unde se presupune ca raporturile dintre soti sunt mai bine cunoscute si mai usor de dovedit, insa numai daca la data introducerii actiunii cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun ( nu trebuie ca locuinta unuia din soti sa fie neaparat la ultimul domiciliu comun, ci in raza judecatoriei ultimului domiciliu comun ).

   O decizie a Tribunalului Sibiu prevede ca tot aceasta este instanta competenta in cazul in care sotii, plecati definitiv din Romania, au amandoi domiciliul in strainatate.

   Prin domiciliu comun se intelege locul unde sotii au locuit in chip statornic, chiar si arunci cand convietuirea lor a fost de scurta durata, intrucat raporturile lor matrimoniale s-au consumat numai in acea localitate.

   Pentru a determina ” ultimul domiciliu comun „, nu intereseaza sensul strict juridic al notiunii de domiciliu ( art, 13 din Decretul nr.31 din 1954 ) ci locul in care cei doi soti au locuit efectiv, fara a se fi indeplinit formalitatile cerute de actele normative referitoare la evidenta populatiei ( fiind o imprejurare de fapt, ultimul domiciliu comun al sotilor poate fi probat prin orice mijloc de proba ).
   In jurisprudenta s-a decis ca, la stabilirea competentei, prezinta importanta data la care s-a introdus actiunea . Schimbarea domiciliului sotilor, ulterior introducerii actiunii de divort, nu prezinta importanta sub aspectul competentei instantei de divort. Imprejurarea ca, dupa introducerea actiunii de divort, reclamantul si-a schimbat localitatea, care nu se gaseste in raza teritoriala a instantei la care a fost introdusa actiunea, nu este de natura sa atraga necompetenta instantei legal sesizate.
   Conform art. 607 CODUL DE PROCEDURA CIVILA, in cazul in care sotii nu au avut un domiciliu comun, sau daca, la data introducerii actiunii, nici unul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei ultimului omiciliu comun, isi gasesc aplicare dispozitiile dreptului comun si deci cererea va fi adresata judecatoriei de la ultimul domiciliu sau resedinta sotului parat.

   Acelasi articol precizeaza ca, in situatia in care sotul parat are domiciliul sau resedinta in strainatate, actiunea se va inainta la judecatoria in raza careia domiciliaza reclamantii ( acest text se indeparteaza de dispozitiile art.5 CODUL DE PROCEDURA CIVILA, care prevad aceasta competenta numai daca paratul, care domiciliaza in strainatate, nu are o resedinta cunoscuta in tara ).

   Trebuie observat insa ca, art.607 nu se ocupa de ipoteza in care paratul nu are domiciliul cunoscut, in acest caz, ar trebui sa se aplice regula de drept comun, inscrisa in art.5 CODUL DE PROCEDURA CIVILA, competenta revenind judecatoriei de la resedinta paratului. Daca nici resedinta acestuia nu este cunoscuta va deveni competenta judecatoria de la domiciliul reclamantului, in doctrina si jurisprudenta s-a decis insa ca actiunea se introduce la judecatoria domiciliului reclamantului, fara a conditiona aceasta competenta de inexistenta unei resedinte cunoscute, ca si in cazul in care paratul ar avea domiciliul in strainatate. In situatia in care, prin actiunea de divort se solicita si impartirea bunurilor comune, iar printre acestea se gasesc bunuri imobile, competenta revine instantei indicate de dispozitiile art.607 CODUL DE PROCEDURA CIVILA si nu de dispozitiile art. 13 CODUL DE PROCEDURA CIVILA ( cererile privitoare la bunuri miscatoare se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla miscatoarele ) deoarece cererea de partaj are un caracter accesoriu fata de actiunea de divort.

   Instantele enumerate de art.607 CODUL DE PROCEDURA CIVILA, nu sunt toate deopotriva competente si deci reclamantul nu are posibilitate de optiune ci el trebuie sa-si intenteze actiunea in ordinea si conditiile stabilite de lege . Aceasta pentru ca in materie de divort competenta teritoriala este stabilita prin norme imperative si deci fiind absoluta, partile sau chiar instanta nu o pot inlatura. Pe de alta parte, fiind o norma speciala, ea este de stricta interpretare si nu poate fi aplicata prin analogie la alte materii, cum ar fi desfiintarea casatoriei.

 6. Este posibila introducerea actiunii de divort in Romania, de catre unul dintre soti, in conditiile in care sotii domiciliaza in strainatate si din casatorie au rezultat 2 copii care sunt inca minori?

  • Art. 607
   Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti nu mai locuieste in circumscriptia instantei in care se afla cel din urma domiciliu comun, instanta competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta instanta in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.
   Cererea de divort este de competenta judecatoriei in care se afla ultimul domiciliu comun al sotilor, unde se presupune ca raporturile dintre soti sunt mai bine cunoscute si mai usor de dovedit, insa numai daca la data introducerii actiunii cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun ( nu trebuie ca locuinta unuia din soti sa fie neaparat la ultimul domiciliu comun, ci in raza judecatoriei ultimului domiciliu comun ).

   O decizie a Tribunalului Sibiu prevede ca tot aceasta este instanta competenta in cazul in care sotii, plecati definitiv din Romania, au amandoi domiciliul in strainatate.

   Prin domiciliu comun se intelege locul unde sotii au locuit in chip statornic, chiar si arunci cand convietuirea lor a fost de scurta durata, intrucat raporturile lor matrimoniale s-au consumat numai in acea localitate.

   Pentru a determina ” ultimul domiciliu comun “, nu intereseaza sensul strict juridic al notiunii de domiciliu ( art, 13 din Decretul nr.31 din 1954 ) ci locul in care cei doi soti au locuit efectiv, fara a se fi indeplinit formalitatile cerute de actele normative referitoare la evidenta populatiei ( fiind o imprejurare de fapt, ultimul domiciliu comun al sotilor poate fi probat prin orice mijloc de proba ).
   In jurisprudenta s-a decis ca, la stabilirea competentei, prezinta importanta data la care s-a introdus actiunea . Schimbarea domiciliului sotilor, ulterior introducerii actiunii de divort, nu prezinta importanta sub aspectul competentei instantei de divort. Imprejurarea ca, dupa introducerea actiunii de divort, reclamantul si-a schimbat localitatea, care nu se gaseste in raza teritoriala a instantei la care a fost introdusa actiunea, nu este de natura sa atraga necompetenta instantei legal sesizate.
   Conform art. 607 CODUL DE PROCEDURA CIVILA, in cazul in care sotii nu au avut un domiciliu comun, sau daca, la data introducerii actiunii, nici unul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei ultimului omiciliu comun, isi gasesc aplicare dispozitiile dreptului comun si deci cererea va fi adresata judecatoriei de la ultimul domiciliu sau resedinta sotului parat.

   Acelasi articol precizeaza ca, in situatia in care sotul parat are domiciliul sau resedinta in strainatate, actiunea se va inainta la judecatoria in raza careia domiciliaza reclamantii ( acest text se indeparteaza de dispozitiile art.5 CODUL DE PROCEDURA CIVILA, care prevad aceasta competenta numai daca paratul, care domiciliaza in strainatate, nu are o resedinta cunoscuta in tara ).

   Trebuie observat insa ca, art.607 nu se ocupa de ipoteza in care paratul nu are domiciliul cunoscut, in acest caz, ar trebui sa se aplice regula de drept comun, inscrisa in art.5 CODUL DE PROCEDURA CIVILA, competenta revenind judecatoriei de la resedinta paratului. Daca nici resedinta acestuia nu este cunoscuta va deveni competenta judecatoria de la domiciliul reclamantului, in doctrina si jurisprudenta s-a decis insa ca actiunea se introduce la judecatoria domiciliului reclamantului, fara a conditiona aceasta competenta de inexistenta unei resedinte cunoscute, ca si in cazul in care paratul ar avea domiciliul in strainatate. In situatia in care, prin actiunea de divort se solicita si impartirea bunurilor comune, iar printre acestea se gasesc bunuri imobile, competenta revine instantei indicate de dispozitiile art.607 CODUL DE PROCEDURA CIVILA si nu de dispozitiile art. 13 CODUL DE PROCEDURA CIVILA ( cererile privitoare la bunuri miscatoare se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla miscatoarele ) deoarece cererea de partaj are un caracter accesoriu fata de actiunea de divort.

   Instantele enumerate de art.607 CODUL DE PROCEDURA CIVILA, nu sunt toate deopotriva competente si deci reclamantul nu are posibilitate de optiune ci el trebuie sa-si intenteze actiunea in ordinea si conditiile stabilite de lege . Aceasta pentru ca in materie de divort competenta teritoriala este stabilita prin norme imperative si deci fiind absoluta, partile sau chiar instanta nu o pot inlatura. Pe de alta parte, fiind o norma speciala, ea este de stricta interpretare si nu poate fi aplicata prin analogie la alte materii, cum ar fi desfiintarea casatoriei.

 7. fosta mea sotie a plecat in strainatate cu tot cu copii fara sami ceara consintamantul va rog spuneti si mie ce pot face in aceasta cauza si cui pot a ma adresa
  ia sa stabilit in anglia cu viitorul ei sot

  • Daca copii i-au fost incredintati legal spre crestere si educare fostei sotii,atunci acestia,trebuie sa -si insoteasca mama chiar si in strainatate.Nu mai este necesar acordul d-voastra pentru a scoate copii din tara, daca are o hotarire de incredintare a minorilor,definitiva si irevocabila.Puteti doar ca,prin intermediul instantei,sa cereti sa vi se fixexe un program de vizitare a copiilor,sau sa cereti obligarea ex-sotiei sa vi-i incredinteze in vacante sau in anumite perioade cum ar fi sarbatorile legale etc.

 8. buna ziua!
  M-am casatorit in anul 2000,stand intr-un apartament cumparat de mine,dar pe numele mamei mele,apoi in anul 2001,am facut un schimb de apartament,mutandu-ma intr-un apartament cu 4 camere.Acesta a fost tot pe numele mamei mele,pana in anul 2006,cand am cedat insistentelor sotiei si l-am trecut pe numele meu printr-un act de vanzare cumparare redactat la notariat.
  Acum sunt in proces de divort,iar partajul am decis sa-l facem in mod amiabil,dar nu sunt impacat cu cei 50% revenit fiecaruia in ccea ce priveste impartirea apartamentului.Va rog sa ma lamuriti cu privire la impartirea apartamentului.\multumesc!

  • Toate bunurile mobile si imobile comune, dobindite in timpul casatroriei sint supuse partajului cerut de unul dintre soti.Apartamentul la care faceti referire a fost cumparat prin contract de vanzare-cumparare incheiat la notariat impreuna cu sotia d-voastra,fapt care duce la dreptul acesteia incontestabil de a primi 1/2 din imobil,indiferent ca,persoana care a primit pretul e mama d-voastra sau altcineva.Cind ati facut vanzarea cumpararea la notariat,ati declarat ca i-ati dat mamei d-voastra un pret in schimbul vinzarii apartamentului,fapt pe care vi l-ati asumat irevocabil.Bineinteles ca la partaj ,se pot cere cote diferite din apartament,in functie de provenienta banilor necesari cumpararii la acel moment(donatii de la parinti,frati etc).

 9. daca nu avem un an de la casatorie si vrem sa divortam,putem depune actele de divort? am citit undeva ca trebuie neaparat sa se implineasca un an de casnicie! va multumesc!

  • Da,puteti depune cerere de divort.

 10. In urma divortului, fostul sot mi-a platit in avans ( pana la varsta de 18 ani), alocatia copilului minor pe care-l avem impreuna. Aceasta plata s-a facut in fata notarului, care a facut inscrisurile necesare acestui fapt.
  Suma platita a fost calculata la 100 ron/luna, timp de sase ani.
  Mentionez ca, baiatul nostru avea 12 ani in anul divortului..si au trecut aproape 3 ani.
  Sfatuiti-ma va rog, cum sa procedez pentru marirea pensiei, pentru ca nevoile copilului sunt destul de mari, iar, salariul minim pe econimie a mai crescut.

  Multumiri,
  Angelica D.

  • Probabil ca ati declarat in fata notarului ca nu mai aveti nici o pretentie baneasca in legatura cu pensia de intretinere a minorului,pina la implinirea a 18 ani a acestuia,insa,tatal datoreaza intretinere copilului pina la terminarea studiilor(inclusiv facultatea daca o face) si nu doar pina la 18 ani.E foarte importanta declaratia data la notar si ce anume s-a prevazut aici.In orice caz,puteti sa faceti in instanta o actiune de marire a pensiei de intretinere,instanta va calcula ceea ce s-a platit deja si va hotari ce suma va mai revine in plus conform legislatiei in vigoare la aceasta data.Succes!

 11. unde ar trebui sa mergi pt a retrage cererea de divort,tot unde ai depuso?

  • Renuntarea la cererea de divort se face la termenul de judecata in fata instantei si este definitiva si irevocabila.

 12. Dupa 23 de ani de casnicie,sotul meu s-a hotarat sa divorteze…”de comun acord”,mentionez ca nu am semnat nici o cerere de divort.A plecat de-acasa,zicandu-mi ca pe 17 februarie se va pronunta divortul,cu sau fara prezentarea mea.Avem o fata de 23 de ani care urmeaza cursurile unei facultati,urmand sa termine facultatea in anul 2013.Sotul meu mi-a „sugerat”sa mergem la notar,sa fac o declaratie ca nu am pretentie la pensie alimentara(pe care ar trebui sa mi-o dea pana cand fata ar implini 25 de ani),iar in schimb ne va lasa sa locuim in casa in care suntem coproprietari,pana cand copilul isi va finaliza studiile,apoi va cere partajul casei.Sfatuiti-ma,va rog din suflet,cum sa procedez ca sa nu sabotez viitorul copilului meu mai mult decat a facut-o deja propriul ei.A ramas sa traim din salariul meu de 8 milioane si din bursa ei de merit.Va multumim.

 13. buna ziua!doresc sa divortez de sotul meu prin acord comun si as dori sa stiu care sunt costurile unui asemenea divort.doresc si o solutionare cat mai rapida pana in 9 ianuarie 2010!cum sa procedez?este nevoit si sotul sa fie prezent la depunerea cererii?

  • Daca ati depune cererea de divort in decembrie,cel mai devreme veti primi termen in 2 luni de la inregistrarea cererii.Data maxima de 9 ianuarie este imposibil de obtinut.Onorariul unui divort amiabil,fara copii,este de 1000 ron .Nu este necesara prezenta ambilor soti la depunerea cererii,decit a unuia dintre cei doi.La termenul de judecata este absolut necesara prezenta si acordul expres ala ambilor soti.

 14. va multumesc mult pentru informatii si timpul acordat. o zi buna in continuare!

 15. Sotia a plecat la lucru in strainatate de trei ani , revine in fiecare an de craciun si in vacanta de vara ,am un copil minor de 15 ani ,i-am sous sa revina si sa-si vada de treaba in tara linga copil,insa replica a fost ca viata ei este in strainatate .Am hotarit sa divortez ,ea nu este de acord cu divortul,nu ma mai atrage nimic la ea ,suntem niste fosti prieteni ,care au doar copilul in comun si bunurile pe care le-am strins in cei 20 de ani de casnicie .As dori sa ma sfatuiti cum sa fac sa divortez daca ea nu doreste divortul ,mentionez ca nu-i stiu adresa exacta ci numai tara unde lucreaza .Vreau sa-mi refac viata cu alta persoana ,vreau sa fiu liber .Va multumesc anticipat pentru raspuns .

  • Pentru a divorta nu e necesar acordul ambilor soti.Divortul se pronunta si in lipsa unuia dintre ei.Trebuie sa spuneti doar ca nu cunoasteti domiciliul actual al acesteia,o citati intr-un ziar de mare tiraj cu 15 zile inainte de termen(faceti dovada in fata instantei cu ziarul)si daca nu mai sint alte cereri, se pronunta divortul.Ar trebui sa contactati un avocat,deoarece ei stiu aceste proceduri si fiecare proces se desfasoara intr-un ritm propriu si are particularilatile lui.

 16. pot sa cer daune morale pt ca dupa divort fosta sotie poarta tot numele meu?

  • Daunele morale se acorda in anumite conditii prevazute de lege .Daca acest fapt va aduce grave prejudicii,puteti face dovada acestui prejudiciu prin toate mijloacele de proba pertinente si admise de lege .

 17. Buna ziua.
  Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat: m-am casatorit acum doi ani in SUA, cu un cetatean cu dubla cetatenie-romana si americana.In noiembrie am semnat actele din divort prin prin acordul partilor, urmand ca sotul meu sa le depuna dupa plecarea mea (reveirea mea in Romania) dar nici macar acum nu a facut acest lucru, pur si simplu de luni de zile refuza sa avem vreo discutie.E adevarat ca nu dorea acest lucru dar in final parea sa accepte situatia.
  Ce pot face in conditiile in care nu am nici un fel de act -certificat de casatori, copie de pe vreun act de al lui etc. Casatoria nu este inregistrata in registru de stare civila roman, nu am nici macar o copie dupa certtificatul de casatorie.Din cate m-am informat, inregistrarea in Romania atat a casatoriei cat si a divortului dureaza f mult si necesita documente si de la fostul sot. Stiu ca e un mod de al lui de a detine un fals control asupra situatie dar chiar nu pot face nimic? Pot solicita o copie dupa divort la primaria din NY dar dureaza f mult si am inteles ca e necesar sa fie apostilat. Chiar nu pot avea o discutie rezonabila cu el; fie nu raspunde, fie spune ca se va ocupa ..candva. Desi au trecut deja 7 luni.
  Multumesc frumos!

 18. recific: copie dupa certificatul de casatorie din NY.

 19. daca divortez de sotul meu pe motiv ca el are o concubina an urma caruia a rezultat un copil , ce pensie alimentara voi primi pentru 2 copii avand an vedere ca el locuieste an londra?

 20. BUNA ZIUA,

  MA PUTETI AJUTA VA ROG CU CATEVA RASPUNSURI
  SE POATE INTRODUCE IN INSTANTA O ACTIUNE DE DIVORT CU ACORDUL PARTILOR CHIAR DACA AVEM UN COPIL MINOR IN INTRETINERE? CARE ESTE PERIOADA MAXIMA IN CARE O PARTE POATE CERE PARTAJUL DUPA PRONUNTAREA DIVORTULUI? EXISTA O PERIOADA ANUMITA DE TIMP? DACA DIVORTAM DE COMUN ACORD PUTEM STABILI SI O VALOARE A PENSIEI ALIMENTARE PENTRU COPIL?

 21. BUNA.AS VREA SA MI SPUNETI DACA VREAU SA DIVORTEZ SI AM UN COPIL DE 7 LUNI CE SANSE SUNT SA MI SE INCREDINTEZE MIE COPILUL?ACUM LOCUIESC IN ITALIA IN CHIRIE,EU NU LUCREZ DEOARECE BEBE E PREA MIC SI LUCREAZA DOAR SOTUL DAR DUPA DIVORT VOI LOCUI CU PARINTII MEI IN SPANIA CARE LOCUIESC ACOLO DE 8 ANI.SUNT SANSE CA ,COPILUL SA FIE INCREDINTAT LUI?

  • In proportie de 99% copilul va fi incredintat mamei,data fiind nevoia impetuoasa de mama la aceasta virsta frageda a minorului.Nu conteaza ca locuiti cu chirie,sau ca nu lucrati,atita vreme cit puteti face dovada ca puteti intretine minorul si aveti conditii optime pentru cresterea si educarea lui.Puteti invoca ajutorul parintilor din toate punctele de vedere,atit cu privire la spatiul de locuit ,cit si a veniturilor de intretinere a minorului.

 22. BUNA ZIUA AM SI EU RUGAMINTE SA-MI SPUNETI SI MIE.SOTIA MEA A PLECAT IN ROMINIA SI A BAGAT DIVORTUL SI EU LUCREZ IN STRAINATATE SI MI SE CERE S TRIMIT ADEVERINTA SALARIALA. DE AICI CE TREBUIE SA FAC? SI VA ROG SA-MI SPUNETI CE SE INTIMPLA DACA NU MAI AM LOC DE MUNCA LA ANUL SUNTEM CU CONTRACTE DE MUNCA PE UN AN DE ZILE.CUM PLATESC PENSIA ALIMENTARA LA COPIL
  PE URMA ?

 23. Bunaa ziua,
  Eu lucrez in strainatate, de cateva luni. Eu si sotul meu nu mai locuim impreuna de doi ani. El a cerut divortul. Avem o fetita de 6 ani, care este cu mama mea, in Romania. El imi lua copilul?

 24. Am introdus cerere de divort ,sotia fiind plecata de mai bine de trei ani in italia ,am un copil minor care a fost audiat de catre protectia minorului ,totusi prima infatisare este in februarie ,desi actiunea a fost inaintata in septembrie ,nu cunosc adresa sotiei ,ce trebuie sa intreprind fiindca mi sa cerut ca la prima infatisare sa am date privind domiciliul ei actual ,daca vine in decembrie si avind martori precum ca i-am spus de divort este valabil ?
  Cu stima Augustin

 25. buna ziua!am o intrebare daca ma puteti ajuta cu un rasp.am 24 de ani si nu stiu ce e de facut.parintii mei au divortat si tatal si-a refacut viata cu altcineva in strainatate,iar mama a plecat si nu mai stiu nimica de ea… ce trebuie facut?adica treb sa merg undeva sa spun asta?astept rasp dv.multumesc!

 26. Buna ziua,
  Am divortat in 2007 ocazie cu care s-a facut si partajul, partaj in urma caruia apartamentul(ipotecat) mi-a fost atribuit mie deoarece in sarcina mea a ramas platirea ratelor la banci . cum pot face sa schimb actele apartamentului doar pe numele meu pe baza sentinteide divort/partaj . care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez?
  Multumesc anticipat.
  Gabriela

 27. Buna ziua..am si eu o problema,as dorii sa stiu cum trebuie sa procedez in cazul in care sunt hotarata sa plec de acasa cu doi copii minori ,sa bag divort de sotul meu fara ca el sa alfe nu inainte de plecarea mea..am cunoscut pe cineva care este din alt oras..ne’am hotarat sa ne casatorim..dar eu nu prea pot sa scap de sotul meu.imi este frica de el nu as vrea sa raman fara copii mei..va multumesc si astept un raspuns..sunt disperata nu stiu ce sa fac.

 28. Buna ziua!As vrea sa stiu daca este posibil sa divortez,fara a ma duce in Romania, in urmatoarele conditii
  1.Ma aflu in Italia
  2.Sotul se afla in inchisoare in Italia
  3.Suntem casatoriti de 3 ani
  4.Suntem de comun acord
  5.Nu avem copii
  6.Nu avem bunuri in comun
  7.Ultimul domiciliu comun este in Romania

  AS vrea sa stiu, daca este posibil,aproximativ,cat ma va costa avocatul.
  Va multumesc anticipat.

  • buna ziua….as vrea sa stiu ce castig de cauza am daca depun cererea de divort de sotia mea care e plekate de 3 ani in italia si nu stiu nimik de ea decat ca sia refacut viata akolo purtand incontinuare numele meu de familie…pot cere daune morale in instanta?am castig de cauza la divort?va rog datimi un mesaj pe adresa de mesenger sau imail…….va multumesc…..COSTY…..

   • Puteti cere divortul si solicitati revenirea sotiei la numele purtat anterior cadatoriei ,insa nu puteti cere daune pentru folosirea numelui comun luat de soti la incheierea casatoriei,deoarece aceasta avea tot dreptul sa-l poarte.

   • am inteles va multumesc…….dar am si banca facuta pentru nunta dar e pe numele lui mama pnt ca noi atunci nu eram nici unul anagajat…..ce pot face in aceasta situatie?

 29. In cat timp de la pronuntarea sentintei finale si irevocabile executorul judecatoresc isi poate face treaba???
  si care este termenul limita de executarea silita??

 30. va rog am nevoie de ajutor vreau sa divortez si sa imi ia-u copilul de aici si sa plec in cipru acolo unde am un servici bun si familia va implor am nevoie de niste sfaturi,el nu lucreaza,si nu a lucrat pana acum
  eu am fost plecata 5 luni in cipru si am trim bani aproape saptamanal am acte precum ca am trim si vreau sa imi pot lua copilul cu mine si sa pec va implor,ma jignit intotdeauna si m-a batut am 23 de ani am o viata inainte cu cpilul meu va rog.

  • Trebuie sa depuneti cererea de divort si de incredintare minor la Judecatoria ultimului domiciliu comun.Se poate depune personal;,daca sinteti in tara,sau prin procura speciala data la notariat prin care desemnati un avocat sa va reprezinte.Va trebuie certificatul de casatorie in original.Dupa incredintarea definitiva si irevocabila catre d-voastra a minorului,legalizati hotarirea si puteti pleca fara probleme oriunde impreuna cu copilul.

 31. Buna ziua. va rog sa ma ajutati cu catava sfaturi. Mama mea (are 55 de ani) vrea sa divorteze de tatal meu, un alcoolic si un un om violent.Din casatorie au rezultat trei copii care sunt acum majori.Mama a plecat de acasa in urma unor certuri cumplite, poate fi acest lucru in defavoarea ei? dupa cererea pe care trebuie sa o depuna la judecatorie ce pasi ar trebui urmati?Cat dureaza pana la pronuntarea divortului? Multumesc anticipat.

 32. buna ziua as dori sa divortez dupa 1an de la casatorie nu avem nimic realizat impreuna nici copii.problema e ca suntem in strainatate dar ne-am casatorit in romania.in august vin in ro sa bag divort ce acte imi trebuieste cat ma costa cat timp dureza.si daca el este de acord dar nu se prezinta se poate divorta

  • va rog daca puteti sa ma ajutati, sunt casatorita de un an jumatate sotul meu a luato pe cai gresite jocuri de noroc as dori sa divortez.in august vin in romania sa bag divort nu avem nimic de impartit nici copii.ati putea sa-mi spuneti cat dureza divortul si ce acte imi trebuiesc va multumesc

 33. Buna ziua,

  Va rog, doar un sfat scurt. Sotul a plecat de acasa si nu mai vrea sa se intoarca. Doresc sa intentez divort din vina unuia dintre soti, pentru parasire de doiciliu. Ce dovezi ar trebui sa aduc la proces, daca declar parasirea de domiciliu la politie ajuta la ceva? Dar parsirea de familie? Se poate pronunta divortul chiar asa cu el disparut, fara sa se prezinte?

  Multumesc,

  Cristina

 34. Buna ziua,
  Am un copil de 9 luni, am locuit in sector 4 Bucuresti impreuna cu sotul meu la parintii lui din 1 octombrie 2009 pana in iunie 2010, casatoria oficiindu-se in 14 mai 2010, iar eu am nascut la 16 iunie 2010 iar, in septembrie am bagat divortul de sotul meu pentru ca nu am vrut sa ma mai intorc in bucuresti (mentionez ca la 5 iunie am venit in craiova la mama impreuna cu sotul meu pentrua-mi face carte de identita pentru ca soacra mea nu a vrut sa-mi faca mutatie pentru ca eu sunt persoana cu handicap gradul accentuat, am defect septal ventricular cu bandig de artera pulmonara si stiti ca pentru reinnoirea gradului de handicap se face ancheta sociala pe fiecare an si socrul meu a zis cum sa-i vina lui sa-l controleze cineva acasa, mentionez ca casa are 3 camere, nu are grup sanitar , nu are apa calda are un wc in fata casei din acela ca la tara pe vremuri , iar casa este plina de mucegai si neaerisita ), am bagat divortul pentru ca joaca la pariuri , eu luccram si mai intretineam singura, ma jigneste foarte rau , nu numai pe mine si familia mea, i se pare ca-l insel tot timpul, ma injura tot timpul noi nu putem niciodata purta o discutie normala fara sa ma jigneasca. eu am bagat divortul pe 7 septembrie 2010, pentru ca numai puteam suporta si multe prin cate am trecut cat am stat acolo, nu-mi permit avocat si ma ameninta ca-mi ia copilul ca o sa vad eu ca o sa ma distruga si va face tot posibilul sa vad eu ca din vina mea s-a destramat totul.poate sa-mi ia copilul?va rog sa ma ajutati va multumesc

 35. buna seara ma scuzati ca va deranjez vreau sa va pun si eu o intrebare sunt in germania,as dori sa bag si eu divort sunt casatorita cu el din 2007 si anul trecut m-am despartit de el.acum el este tot in germania nu stiu pe unde dar in sfarsit,vreau sa bag divortul de aici si chiar nu stiu cum sa procedez,deoarece nu vreau sa ma prezint in romania,nu e un om cu care pot discuta cu el.nu am nici certificatu de casatorie e la el.poate ma puteti ajuta sa imi spuneti cum sa procedez si in jur de cat ar costa aproximativ.va multumesc f mult.

 36. vreau sa divortez de sotul meu ptr ca are grave probleme cu alcoolul. avem 4 copii din care doi sunt inca minori si eu vreau sa am copii langa mine ptr ca le-a facut mult rau. mi-e foarte frica de el ptr ca e violent si as vrea sa stiu ce anume trebuie sa fac ca sa nu mai fie nevoie sa fiu singura cu el?cum fac sa imi i-au copii de la el? trebuie sa fac plangere la politie? noi nu mai locuim impreuna iar el a vrut sa pastreze copii ptr ca eu sa fiu obligata sa ii trimit bani lunar. va rog mult un raspuns.

 37. BUNA ZIUA,EU SUNT CASATORIT DIN DECEMBRIE 2010(DECI MAI PUITIN DE UN AN) SI AVEM UN COPIL NASCUT ACUM O LUNA. CUM POT DIVORTA SI UNDE DEPUN CEREREA(NOTAR/JUDECATORIE)(LOCUIM IN SECTORUL 2) DACA EA NU ESTE DE ACORD CU DESFACEREA CASNICIEI? ASTEPT UN RASPUNS CAT MAI CURAND…MULTUMESC ANTICIPAT.

 38. sunt casatorit avem si un copil iar sotia a plecat in strainatate si vreau sa divortez . cum procedez

 39. buna ziua.sint maritata din 1995 si am 3 copii cu sotul meu.din 1999 nu mai traiesc cu el.amindoi am fost cazuti din drepturile parintesti.eu locuiesc in germania din 2005.de curind am nascut un baietel.dar dupa legea germana precum ca sint inca maritata sotul meu este trecut ca tata in certificatul de nastere.tatal lui biologic la recunoscut dar nu ajuta cu nimica,totul trebuie decis pe cale legala.cum se poate divorta de aici?conteaza ca si el este de acord cu divortul?dar nici el nu se afla in tara.cum ma puteti ajuta?multumesc.

 40. SUNT CASATORITA DE 9 ANI ACUM 2 ANI SI JUMATATE AM PLECAT IN SPANIA VREAU SA DIVORTEZ FARA SA MA PREZINT IN ROMANIA SOTULESTE DEACORD CE ACTE SI CUM TREBUIE SA PROCEDEZ ….MULTUMESC ANTICIPAT

 41. Buna ziua, as avea si eu o intrebare… As dori sa divortez dar am o problema si nu stiu cum sa fac… Eu ar trebui peste 3 zzile sa plec din tara , as putea baga actele de divort si dupa aceea sa ma ocup de restul treburilor din tara respectiva? Avand in vedere ca aici o voi imputernici pe mama cu semnatul. Ajutati-ma va rog .

 42. Buna dimineata,
  Este foarte posibil sa nu citit acest mesaj…totusi voi incerca sa scriu si sa sper ca imi veti raspunde…
  Sunt casatorita de 2 luni cu un om pe care nu il iubesc si cu care (iertati-mi cacofonia) am fost fortata sa fac acest pas. Pe durata acestor 2 luni am gasit pe cineva si astfel as putea spune ca mi-am inselat sotul. I-am spus ca vreau sa ne despartim si i-am spus si de ce, iar el, pentru asta vrea sa imi ceara daune morale.
  Intrebarea mea este daca se poate sa faca asta?
  Precizez ca nu avem bunuri in comun, decat o masina la care eu renunt bucuroasa numai sa scap de acest cosmar…
  astept un raspuns cu nerabdare…
  Multumesc pentru bunavointa dvs.

  • Daune morale pot fi cerute numai dupa trecerea a 20 de ani de casatorie,conform noului cod civil.

 43. buna seara am si eu o intrebare va rog din suflet sunt casatorita de 5 ani si am o fetita de 4 ani vreau sa divortam de com un acord se poate la starea civila fara judecata

 44. Buna ziua doamna avocat,
  Am o problema delicata si anume:
  Mi s.a timparit greșit hotarirea judecatoresca
  De divort de 2 ori, sunt disperata cum pot sa
  Rezolv cu un avocat sa reduc perioada
  Îndelungată la care sunt supusa din vina
  Celor care nu isi fac serviciul corect,
  Am nevoie urgență de hotarirea
  Cui sa mă adresez sa intru repede in posesie
  Noii hotărâri
  Mii de multumiti

  • Trebuie facuta cerere de indreptarea greselii materiale,ceea ce inseamna un termen(o luna),inca o luna pina va vine comunicarea,deci minim 2 luni.Faceti si cerere urgentare redactare a hotaririi o data cu cererea de indreptare a greselii materiale.

 45. Buna ziua, am si eu o intrebare am plecat de acasa in alt oras si am lasat sotia care vreau sa divortez, am primit de la ea o citatie pt pensie alimentara pt copilul minor care il avem (ea este o persoana carte nu se poate discuta nimic normasl de asta am si plecat) , dar divortul nu este terminat , si as vrea sa iau eu copilul , ce pot sa fac ?

 46. Cum se poate depune actul de divort fara certificatul de casatorie in original, atita timp cit partea pirita nu vrea sa-l dea spre depunere?

  • Puteti da pierdut certificatul de casatorie si sa scoateti un duplicat.Depuneti divortul dupa obtinerea duplicatului de la starea civila.

 47. Buna seara… doamna avocat,va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Cat timp dureaza sa primesti hotararea de divort dupa pronuntarea acestuia? Mentionez ca divortul s-a pronuntat pe data de 21 martie 2012.

  • In conformitate cu prevederile legii ,orice hotarire ar trebui sa fie comunicata in 30 zile,insa in realitate dureaza mult mai mult.Faceti la arhiva instantei o cerere de urgentare a redactarii si comunicarii hotaririi si s-ar putea sa o primiti mai repede.

 48. buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu un raspuns,intentionez sa depun actele de divort,dar sotia nu vrea sa-si exprime acordul,este necesar acordul ambelor parti?
  multumesc

  • Nu e necesar acordul sotiei ca sa divortati. Cea mai buna varianta este divortul cu acordul ambilor soti,dar asta nu inseamna ca fara acordul unuia dintre soti nu se poate divorta.

 49. Buna ziua,am si eu o intrebare..pot sa bag divort n Romania si Spania deodata?Multzumesc

 50. Buna seara, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am primit acasa comunicarea hotararii de divort pe data de 02.05.2012. De la ce data trebuie sa se scurga cele 30 de zile in care se poate face apel?…ce ar trebui sa fac in continuare ca sa legalizez hotararea de divort ca sa devina definitiva si irevocabila? Multumesc mult!

  • Termenul de apel curge de la data comunicarii(data postei de pe comunicare).Daca dupa trecerea celor 30 zile, hotarirea data la fond nu e apelata de catre parti,hotarirea devine definitiva si irevocabila.Dupa ce a trecut termenul de apel (fara ca hotarirea data la fond sa fie apelata) puteti legaliza hotarirea cu mentiunea definitiva si irevocabila.

 51. Buna Ziua as vrea si eu sa stiu daca pot sa bag divortul in Jud. Gorj daca eu sunt din Gorj, iar ea este din judetul Arad . Pe mine m-ar interesa daca pot sa desfac casatoria in Jud. Gorj si nu in Jud. Arad . Mentionez ca noi ne-am casatorit in Jud. Arad dar eu nu am avut resedinta acolo ci in Jud. Gorj si inca o am . Multumesc mult !

  • Instanta competenta pentru a solutiona divortul, este ultimul domiciliu comun al sotilor. Prin ultimul domiciliu comun se intelege locul in care cei doi soti au locuit efectiv,chiar fara a se fi indeplinit formalitatile cerute de actele normative referitoare la evidenta populatiei(domiciliu eveidentiat in cartea de identitate)

 52. buna ziua!as dori sa-mi fac un testament ce trebuie sa fac ?

  • Mergeti la un notar public .

 53. buna ziua. ce argumente as putea folosi impotriva actiunii de divort intentat de sotie. in motivatie au fost enumerate o serie de acuze ,ca fiind numai din culpa mea care la prima vedere si citire par a fi intemeiate pentru hotararea a luat-o. de fapt adevarul e cu totul altul,eu fiind cel care in perioada casatoriei 1.6 luni am incercat sa tin de casnicie si sa nu ne distrugem familia nevand copii. datorita educatiei si conjucturii familiale pe care o are ,mama.matusi ,bunice etc toate avand antecedente in divorturi unele kiar de mai multe ori in special mama sa, si-a creeat si ea la randul ei un caracter specific situatiei,considerand ca este ceva normal.
  deasemenea si anturajul de prieteni dubios, de moravuri usoare,pe care l-a avut atat inainte cat si in timpul casatoriei,dar am trait cu speranta ca lucrurile vor deveni la normalitate ca si viata de familie,a determinat-o sa ia aceasta decizie. doresc sa nu divortam ,sunt dispus sa parcurg toate etapele daca exista posibil,-consiliere,expertiza psihiatrica, pentru a dovedi ca nu a fost supusa unor rele tratamente,etc.dupa cum declara.
  totodata daca pot avea unele pretentii ca si daune morale pentru prejudicii de imagine prin acuzele care mi se aduc,avand posibilitea de a dovedi ca fiind neadevarate.kiar doresc o idee de pleadorie in fata judecatorului de a combate in aceasta situatie institutia divortului,si neancurajarea unor astfel de actiuni,fara a fi motive intememeaite,doar numai printr-o expunere de motive imaginate si martori falsi.
  multumesc si sper ca m-ati inteles ca sunt intr- situatie foarte delicata dar nu vreau sa-mi distrug casnicisa.

  • In cererea de divort se spun multe lucruri nedevarate,deoarece ,altfel ,casnicia nu ar fi iremediabil compromisa si nu ar putea niciodata sa se pronunte un divort.Sfatul meu este sa ajungeti la o intelegere cu sotia,sa incercati procedura medierii sau in caz contrar sa va luati un avocat care sa va ajute in demersul d-voastra.

 54. eu am depus actele de divort de comun acord si cu minori la judecatorie.acum as vrea sa ma intorc in italia,dar nu stiu daca se poate sa ii fac procura notariala mamei mele pt a ma reprezenta si pt a semna ea.va rog,spuneti-mi cum sa procedez

  • Divortul nu este posibil decit prin prezenta personala a reclamantului.In anumite conditii speciale puteti lasa o procura speciala notariala unui avocat,in care sa se precizeze exact dosarul nr.. si tot ce poate face avocatul in numele d-voastra.

 55. buna ziua as avea si io o intrebare…vreau sa divortez si nu stiu cum trebuie sa divortez in cazul in care suntem separati de trei ani si nu mai stiu absolut nimic de el,dupa ce neam separat io am plecat in strainatate pentru ca el e un om extrem de periculos.Nu avem copii si nici bunuri comune si nu mai stiu nici macar ultimul lui domiciliu.Eu miam refacut viata intre timp si am un copil va rog sfatuitima cum si ce trebuie sa fac.Va multumesc

 56. si inca o intrebare.daca eu mam casatorit la primaria din aiud as putea inainta cererea de divort la tribunalul din alba iulia pt ca domiciliul meu e in alba iulia?

 57. buna ziua Doamna avocat asi dori sa ma sfatuiti si pe mine cu privire la un lucru si anume vreau sa divortez de comun acord de sotu meu la notariat dar asi vrea sa va antreb daca pot sa divortez la un notariat din buc noi am locuit an ialomita

  • Puteti divorta la orice notariat.

 58. Buna ziua, v-as fi foarte recunoscatoare daca ati putea sa ma lamuriti si pe mine. Sotul meu a intentat divort, mentionand ca nu avem copii minori, eu fiind insarcinata in 6 luni si alte motive neadevarate. Eu nu vreau sa divortez din motive personale bine intemeiate, cu toate ca eu as fi cea indreptatita sa cer acest lucru si nu el, deoarece m-a dat afara din casa, m-a amenintat, m-a jignit fara sa fi avut vreun motiv.Ce pot sa fac? In acest caz cat timp dureaza divortul?

  • Faceti o cerere reconventionala cererii de divort intentate de catre sotul d-voastra,in care mentionati tot ce aveti de spus in legatura cu aceasta situatie.Bineinteles ca,atunci cand sotii nu sant de acord cu divortul,acesta dureaza mai mult.

 59. buna ziua am si eu o intrebare m-am certat cu sotia din cauza banilor si acum vrea sa divortam avem trei copii ea a plecat de acasa ca ia promis mama ei ca ii trece casa pe numele si as vrea sa stiu daca pot lua copii unde locuieste nu are conditii foarte bune nu are apa,baie eu vreau sa ne impacam dar ea nu vrea va rog ce ma sfatuiti multumesc.

  • Buna ziua am uitat sa precizez ca sotia mea nu lucreaza eu sunt singurul care lucreaza,de doua saptamani ii trimite mamamei banii din strainatate ca sa o intretina deocamdata atat am avut de spus multumesc.

  • Cererea de incredintare a copiilor o faceti in cadrul actiunii de divort.O sa trebuiasca sa faceti dovada ca,este in interesul superior al copiilor sa locuiasca cu dumneavoastra si sa va fie incredintati.

   • Buna ziua copiii sunt minori cel mare are 8 ani nu vrea sa stea la mine la speriat sotia cu batai ca ii bate toata ziua ca nu are grija de fratii lui si cei 2 au cate 3 ani sunt gemeni sotia mea nu are timp de copiii ca trebuie sa stea cu amantul(viitorul ei sot).

 60. Buna seara! Sunt casatorita de patru luni si vreau sa divortez..unde trebuie sa merg prima data,ce trebuie sa fac si cam cat dureaza…nu avem nici un bun comun si nici copii…Va multumesc…!

 61. buna ziua!!sunt casatorita 5 luni cu un cetatean tunisian si as vrea sa divortez.va rog sa mi spuneti care sunt actele necesare!!!precizez ca el are permis de sedere in romanai p[e un an de zile

  • Cerere chemare in judecata pentru desfacerea casatoriei
   Certificat casatorie -original
   taxa timbru
   timbru judiciar
   Cererea se depune la judecatoria de la ultimul domiciliu comun al sotilor.

 62. Buna ziua as dori sa stiu dupa cat timp de la data comunicarii unui divort se poate reveni la numele avut anterior.
  Va multumesc.

  • Dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort,mai precis in 30 zile de la comunicarea acesteia.

 63. Buna! As avea si eu o intrebare va rog…sunt casatorita cu un cetatean american (casatoria a avut loc in Romania) care este plecat momentan in America de Sud si as dori sa divortez cat de rapid posibil doar ca nu cunosc exact procedura si de asmenea nu stiu daca este posibil un divort de comun acord „la distanta”, precum si, in cazul in care este posibil, de ce anume documente as avea nevoie din partea lui…mentionez faptul ca nu avem copii impreuna, de asemenea nu avem bunuri de impartit…
  Totodata, doar informativ, in cazul in care el nu ar fi de acord cu divortul, eu as putea oricum sa intentez divort daca el este plecat din tara?
  Multumesc mult.

 64. buna! am o problema mai delicata,am divortat in urma cu 17 ani , intre timp ne-am impacat si nu am mai dat importanta actelor, dar divortul s-a pronuntat atunci, intre timp am nascut un copil , actele nu le-am schimbat, in tot acest timp folosind acelasi numele , acum m-am despartit din nou de fostul sot, ce pot sa fac, vrand sa schimb actele dupa aceea hotarare de divort? pot pati ceva ca in aceasta perioada am folosit alt nume?

  • buna seara! imi cer scuze, revin cu rugamintea daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru acest subiect, va multumesc

 65. Va rog ..mult am si eu nevoie de un raspuns…vreau sa fac cerere de divort …pt k nu mai se poate continua aceasta casnicie ..n mai stam impreuna de un an de zile ..pot baga cererea de divort daca certificatul de casatorie a ramas l el?va rog mult de tot…dati.mi un raspuns….

 66. Buna seara.
  Se poate ca hotararile de divort,cu drept de apel,sa fie comunicate partilor la un interval de 30 zile?intreb deoarece eu am primit iar sotul meu nu

  • Legea spune ca hotararile se comunica in 30 zile de la pronuntare.De obicei ,se intampla sa se mai intarzie cu comunicarea.In cazul d-voastra,cred ca, trebuia sa primeasca si ex sotul comunicarea daca d-voastra ati primit-o.Dupa trecerea a 30 zile de la data postei de pe comunicarea primita,mergeti la judecatorie si legalizati hotararea.

 67. Buna seara, am nevoie de un raspuns, sunt maritata in Cipru de 4 ani….dintre care doar 6 luni am locuit cu sotul meu in Cipru si am decis sa-l parasesc, toate actele de casatorie au ramas la el…..el spune ca a divortat de mine….daca e asa nu trebuia sa primesc si eu un act in care sa apara anularea casatoriei noastre…..cum pot afla daca chiar a divortat de mine? va multumesc……………………

  • Puteti verifica statutul d-voastra matrimonial la starea civila unde s-a incheiat casatoria.

 68. Buna,grefiera a spus ca s-a trimis catre sotul meu comunicarea dar nu a sosit dovada de la posta,de aceea inca nu poate legaliza hotararea,la posta nu mi-a dat prea multe informatii.In acest caz,presedintele poate retrimite din nou comunicarea?nu as dori acest lucru deoarece au trecut acele 30 de zile pentru apel,ce as putea face eu?

 69. Buna ziua,
  Îmi puteti spune daca se poate divorta in alt judet decat cel unde sotii au domiciliul comun? Mentionez ca din aceasta casatorie a rezultat un copil minor si sotul este agresiv in limbaj, deci nu se poate locui cu el pana la pronuntarea divortului in localitatea de resedinta comuna.
  Va multumesc anticipat.

  • Cererea de divort o depuneti la judecatoria din circumscriptia unde ati avut ultimul domiciliu comun.Nu trebuie sa mai locuiti acolo in prezent ,doar sa depuneti cererea acolo.

 70. Buna ziua
  As dori sa va adresez si eu o intrebare in speranta ca ma puteti ajuta.Eu sunt plecata in italia de cateva luni iar sotul meu a intentat divort in romania luna aceasta.Am fost casatoriti 7 ani din care avem un copil minor.Am locuit cu el in valcea unde aveam apartament.Citatia pentru proces mi a trimis-o acasa la parintii mei care locuiesc in alta parte.Este corect sa imi trimita citatia la parinti daca eu nu am mai stat acolo de cand m-am casatorit si cu atat mai mult ca acum sunt plecata din tara.As dori sa aman procesul daca s-ar putea.Ce ma sfatuiti?Va multumesc anticipat.

 71. Bună ziua.spuneti-mi vă rog ce pot sa fac in cazul meu.Sotul si soacra nu mă mai primesc acasă de trei săptămâni.avem un băietel de doi ani si nouă luni,il iau si eu la mine două trei zile,si apoi mi-l ia.eu in prezent locuiesc la părintii mei.este drept ceea ce fac ei?daca soacra nu mă mai suportă(este recăsătorită de un an de zile si de atunci a inceput calvarul),sotul tine cont de dorinta ei,el lucrează in constructii vine la doua sapt acasă,iar soacra este luată in evidentă cu scleroză multiplă depresie severă gradul IV.copilul in prezent este la ei.vă rog dati-mi un sfat,sunt intr-o situatie f.urâtă,greu de imaginat.va multumesc si va doresc o zi minunată.

 72. Cum pot divorta desi sunt plecata din tara si nu pot veni ? sotul nu este de acord cu divortul si cu partaj

 73. Buna as avea si eu o intrebare, sotul meu doreste sa divorteze fara un motiv intemeiat, eu cu ce ma aleg daca am stat in casa socrilor si nu avem nimic pe numele nostru, mentionez ca de 6 ani suntem casatoriti si am participat la renovarea casei si cheltuielile de intretinere.

  • Puteti estima cheltuielile pe care le-ati efectuat cu intretinerea si renovarea casei si sa formulati o cerere de pretentii impotriva proprietarilor casei(socrii).Proba acestor cheltuieli efectuate de dumneavoastra, se va face cu acte,chitante,martori ,expertiza imobiliara.Cererea in pretentii se timbreaza la valoarea acestora(3% din suma pretinsa).

 74. va rog sa ma ajutati si pe mn …SUNT CASATORITA de 9 ani am un copil minor de 7 ani …am fost plecata in italia timp de 4 ani ,,, munceam doar vara in rest eram alaturi de copil doar vara eram plecata .. specific ca trimiteam bani saptamanal sotului pt intretinrea copilui pt ca a ramas copilul la el si la mama mea …acum imi scoate ochii ca nu am avut grija de copil ca niciodata nu ma interesat copilu ma acuza de tot felul de chestii desii specific ca am toate hartiile cum ca iam trimis bani pot dovedi asta ..acum insa vreau sa stau in romania dar vreau sa bag divort insa el nu e de acord … nu se mai poate trai cu un astfel de om ..vreau sa stiu ce sanse sunt sa mi ia copilul desi eu inca nu mi gasesc de munca .aici in romania …de locuit as putea sa locuiesc cu mama mea va rog sa ma ajutati cu un rasp..multumesc frumos.

  • In prezent,se acorda custodie comuna ambilor parinti privind deciziile importante cu privire la acesta,cu stabilirea domiciliului minorului la unul din parinti.Puteti cere divortul si fara acordul sotului,acesta,daca nu se prezinta,va fi reprezentat de un curator(un avocat numit de instanta).Cereti incredintarea minorului cu stabilirea domiciliului la mama dumneavoastra.

 75. LA mine este un caz dificil de divort. M-am casatorit in urma cu 8 luni in Canada ( Montréal) cu o cetateanca de origine canadiana. Dupa 4 luni am hotarat sa ne despartim, eu am revenit in Romania la fostul loc de muncá.
  Sotia nu doreste sa inainteze cererea de divort deoarece spune ca nu are bani.
  Doresc sa stiu daca pot divorta in Romania, sotia nu a dorit sa imi trimita certificatul original de casatorie ( am copie xerox) si a intrerupt contactul cu mine.
  In Romania nu figurez casatorit, deoarece nu am posibilitatea sa transcriu casatoria la starea civilá .
  Ce este de facut in situatia mea, deoarece nu stiu ce sa fac.
  Va multumesc.

  • Faceti o solicitare prin posta la oficiul starii civile sa va elibereze certificatul de casatorie duplicat. Nu puteti cerere divortul fara acest act.Divortul se cere la ultimul domiciliu comun al sotilor.

 76. Buna ziua!! Va rog frumos ajutati ma cu un raspuns. Sunt casatorita de 7 ani….iar din vara anului trecut sotul meu are o relatie cu o alta femeie. Tot atunci a si parasit domiciliu dar isi face datoria financiara fata de noi. As vrea sa intentez proces de divort si partaj. La divort cred ca nu vom intampina probleme pt ca e de acord. intrebarea mea e ce sanse am sa obtin custodia totala a copilului?
  iar imobilul in care locuim a fost cumparat inainte de casatorie . E pe numele amandurora, fiecare avand cate 50%. Sunt sanse sa obtin mai mult de jumatate din imobil? pot cere o parte din ce e al lui pt copil?
  Va multumesc anticipat!!!

 77. Buna ziua!as vrea sa ma ajutati cu niste raspunsuri va rog frumos….parintii mei sunt in divort.Cererea de divort a fost facuta de mama mea,divortul fiind pe rol doar ca s-a amanat pana in luna octombrie 2013.Tatal meu nu e de acord cu divortul binenteles.As vrea sa stiu…in caz ca mama mea renunta la divort si tatal meu baga el divort o poate scoate pe mama din casa?mentionez ca sunt bunuri dobandite dupa casatorie,casa si terenul fiind pe numele tatalui meu!….daca tatal meu intenteaza divort si partaj,cheltuielile de partaj cine le suporta?problema e ca nu ne intelegem deloc cu el si-a gasit pe cineva si ar vrea sa o scoata pe mama afara din casa si sa-si aduca amanta!va rog sa ma ajutati!multumesc!!!!

 78. Buna seara. Numele meu este E.F.T si locuiesc in sectorul 2 din Bucuresti, am si eu o intrebare pentru dumneavoastra daca se poate. Sunt casatorita cu un barbat cu care nu mai intretin nici un fel de relatie de mai bine de un an de zile. Casnicia nu a functionat chiar daca nasterea a doi copii parea a fi solutia. Acum copii au 4 si respectiv 3 ani si eu vreau sa divortez de el dat fiind faptul ca nu mai simt nimic pentru el si relatia sa racit de tot nemai locuind impreuna dar el nu este de acord cu desfacerea casatoriei. Ami poate lua copii si ce demersuri pot face pentru desfacerea casatoriei si obtinerea unui divort cu o hotarare definitiva si irevocabila in incredintarea minorilor. Va multumesc anticipat.

 79. Buna ziua!Am si eu o intrebare la dumneavoastra,sotia mea a hotarat sa divorteze de mine si pana la urma am acceptat si eu(mentionez ca este plecata de 5 luni de acasa si intre timp si-a gasit pe altcineva si s-a mutat in alt judet)si am mers impreuna sa depunem cererea de divort la judecatorie,insa,intre timp m-am razgandit.M-am razgandit(numai eu!) si as vrea sa retrag cererea de divort.Se poate acest lucru?Si va rog sa-mi spuneti si daca am nevoie de vreun act anume sau un motiv bine intemeiat.Va multumesc!

 80. buna ziua.sotul meu a anaintat divort si as vrea sa stiu eu ce trebuie sa fac daca nu imi permit un avocat,avem 2 copii minori si el le cere custodia la fel as vrea si eu custodia.Ma pot reprezenta eu sau ce trebuie sa afc .multumesc

 81. Buna ziua!Sper din suflet sa raspundeti!Sora mea a plecat de la sotul ei de acasa datorita batailor,problemelor de alcool ale sotului si ca batea fetita!Legal sunt casatoriti de un an,au doi copii,fata de 3ani si baiatul de un an si doua luni insa fata nu este recunoscuta,e linuta la tata!Nu vrea sa i dea certificatul de casatorie,deci nu poate baga divort,poate sa scoata un duplicat fara buletinul lui?ar avea sanse sa castige tatal custodia baiatului?dovezi impotriva lui ca a fost violent nu prea are decat doua plangeri la politie,fara certificat medico legal!sora se afla acum in casa tatalui nostru care a decedat,nu are nici un venit decat alocatia copiilor,mama nici ea nu are serviciu insa concubinul ei este salariat!S ar lua in considerare ca o ajuta la intretinerea copiilor si acesta,si eu ca sora?Sotul ei nu are carte de munca,o ameninta mereu ca i ia baiatul,ma gandesc sa nu bage el divort,sa ceara custodia baiatul invocand ca ea nu are condiitii,ca parintii lui il pot ajuta,avand amandoi pensie!tin sa precizez ca de cand a plecat de la el,nu si a facut datoria de tata,cum am putea sa demonstram asta?ca el nu s a interesat de copii,ca nu a contribuit cu nimic???

 82. buna as dori si eu cateva infosrmati .eu locuiesc in com 1 decembrie ilfov cu sotia si as vrea si eu sa stiu unde tre sa depun si eu o cerere de divort .acolo avem domiciliul amandoi . multumesc

 83. buna seara am o rugaminte sa imi raspundeti la o intrebare am bagat actele de divort de sotu meu intre timp neam inpacat si nu am legalizat divortul este valabil? va multumesc

 84. Buna seara, as dori sa ma sfatuiti, daca introduc actele de divort la Cornetul. si sotul nu se prezinta, ma pot divorta de el? Avand in vedere ca el este cetatean American, suntem casatoriti de 4 ani, acum o sapt m-am intors din America , nu ne-am inteles, si am decis amandoi sa divortam, dar nu stiu cum sa procedez..poate ma puteti ajuta cu niste sfaturi. Cum este mai convenabil sa div aici? sau in America? care sunt beneficiile mele?

  Va multumesc anticipat

 85. Buna am o intrebare am doi copii vreau sa divortez sotul nu e de acord daca imi iau copii si plec ce se intampla pot depune o cerere la politie ca parasesc domiciliu conjugal cu copii ca el sa nu mi poata lua cum sa fac sa divortez copii sunt vita mea Ema multumesc

  • stai acasa cu el daca nu ai motiv intemeiat si mai dai o sansa .

 86. vreau sa divortez de sotul meu care maltrateaza fizic si verbal, atat pe mine cat si pe copilul nostru de 5 ani. si nu stiu ce sa fac ca, copilul sa ramana la mine. mentionez ca sunt amenintata ca vor sa mi-l ia.

  • Cerere de divort si ordin de restrictie impotriva sotului agresiv.Faceti plangere la politie si obtineti certificate medico legale de la IML.

 87. buna ziua,
  Ma puteti ajuta va rog .?
  DORESC sa divortez si sa introduce in Instanta actiune de divort deoarece sotul nu este de accord cu divortul.
  casatorie din 1986 , 2 copii majori , o casa cu un credit ipotecar eu fiind titular de credit/
  Am studiat cum ar fi fost cel mai simplu dar nu se vrea …Povine dintr un neam de scandalagii si care doresc sa traiasca pe s[patele altora.
  VA ROG CUM AS PUTEA FINALIZA CAT MAI REPEDE POSIBIL .Cum se procedeaza cea mai scurta cale doresc sa o aflu..va multumesc frumos

 88. sotia mea frea sa divorteze fara motiv intemeiat si eu o iubesc inca si nu vreau sa semnez nimic si nu o sa ma prezint nicaieri ce se poate intanpla, e posibil divortul sau nu ??

  • Divortul se poate pronunta si fara prezenta d-voastra.Legislatia in vigoare spune ca ,nimeni nu poate fi tinut prin constrangere,sau impotriva vointei sale, intr-o casatorie.

 89. .Am divortat de 4 ani,am o fetita de 4 ani jumate mi a fost incredintata mie,eu de cateva luni am plecat in italia unde sunt si momentan,fetita e in rom,pot piede custodia ei? pt ca mi sa intentat proces cum ca as fi parasit o. un raspuns va rog frumos. Multumesc

 90. Buna ziua
  Va rog sa mi spuneti si mie in e-mail dat mai jos, urmatoarele:
  vreau sa divortez de sotul meu care este plecat din ROMANIA de 20 ani; de aproximativ 9 ani nu mai tinem legatura si nu am nici un detaliu legat de loc de munca sau adresa de domiciliu. Banuiesc doar tara unde este.Avem impreuna un copil de 24 ani care de anul asta are venit propriu si 2 apartamente achizitionate in timpul casatoriei cu aproximativ 17 ani in urma.
  Intrebari:
  1. pot sa divortez fara acordul lui? acord pe care nu am cum sa l obtin deoarece nu pot sa l contactez
  2. cum pot sa mi vind unul din apartamente ca sa-i cumpar fetei o locuinta in alt oras?
  3. sau daca pot sa l donez facindu-i acte pe numele ei
  4. cam cit ar fi cheltuielile de divort in acest caz?
  Va multumesc

 91. Buna ziua,
  am inaintat cererea de divort,a venit acasa sotiei de la tribunal sa faca intampinarea,dar intre timp ne-am impacat,ce pot face ca sa retrag cererea sau sa opresc inaintarea procesului?
  Exista vreo cale fara a mai ajunge inaintea instantei?

 92. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns cat mai urgent. Am avut prima infatisare la divort (intentat de mine), si pe 17 urmeaza a doua. Daca depun o cerere de renuntare iar sotul nu este de acord cu ea si vrea sa divortam, se mai pronunta divortul?

 93. Doresc sa divortez de Sotia mea care este cetatean American care se afla in SUA ,EU sunt in ROM doresc sa aflu care sunt formalitatile pt divort.Casatoria a avut loc in America,Nu am certificat de casatorie. Doar numai actul de Idetitate personal optinut in urma casatoriei.

 94. Buna ziua,sotul meu a fost casatorit plateste pensie nu are nici un drept la vizita iar fosta a plecat cu copilul in Anglia .Cum este posibil sa plece daca sotul nu ia dat semnatura ptr copil.Va rog imi puteti da un raspuns,Multumesc

 95. BUNA ZIUA.Am si eu o intrebare pentru cine poate sa ma ajute sunt disperat…Am fost casatorit timp de 4 ani si am un copil minor acum sunt in divort dar procesul mi-a fost suspendat deoarece sotia nu sa prezentat la divort motivandu-mi ca la adresa la care ea locuieste nu a primit nici o citatie.specific faptul ca ea a plecat de acasa cu copilul in mai 2013 la parintii ei care locuiesc cu chirie.Copilul mi-l aduce sora ei la mine si il mai tin o zi doua odata la doua saptamani.V-am povestit toate acestea pentru ca doresc sa divortez cat mai repede dar ea nu vrea sa se prezinte la divort acum intrebarea mea este: POT DIVORTA IN LIPSA EI IAR MINORA SA RAMANA LA EA, DACA DA CE AR TREBUI SA SPUN IN INSTANTA CA EA NU VREA SA SE PREZINTE LA DIVORT COMUNICANDU-MI ASTA PRIN SORA EI?Consider ca fiind fata trebuie sa stea cu mama mai ales ca eu locuiesc cu parintii mei intr-o camera. Va multumesc tuturor care ma puteti ajuta.

 96. Buna ziua am si eu o problema eu sunt cetateanca moldovean dar am dubla cetatenie sunt casatorita de 13 ani am doua fetite sunt minore si asi vrea sa plec la parintii meicu fetitele poate sa-mi faca ceva daca plec si nu ma mai intorc? el este de doi ani cu cineva ce asi putea sa fac nu suntem divortati. Va rog din suflet sa ma ajutati.

 97. in urma partajului mi se cuvine 50% din apartament . nu doresc sa instrainez , sa vand sau sa plec din partea mea de casa . ma poate obliga cineva sa fac asa ceva , este vreun temei legal ? multumesc

 98. Buna ziua,
  Va rog din suflet sa ma ajutati si sa nu ignorati problema mea.Sunt casatorita de 7 ani,avem un baiatel de 4 ani,eu de 1 an jumate sunt plecata in Franta unde muncesc.Doresc sa divortez,mentionez ca in fiecare luna am trimis bani acasa pt gradinita privata a baietelului,ca in decembrie am fost acasa si i-am platit lui o parte din datorii cu banii stransi.
  Intrebarea e,ce acte am eu nevoie pt divort,intentionez sa muncesc in continuare in Franta,as dorii ca sa primesc eu tutela copilului insa mi-e frica ca imi va lua baiatul.De asemenea e posibil sa i se acorde lui tutela pt faptul ca eu muncesc in strainatate si nu in tara?voi fi obligata sa raman in Romania daca mi se acorda mie tutela?
  Multumesc

 99. sunt casatorit de 41 de ani,sotia a plecat in strainatate in anul 2004…treptat a abandonat domiciliul si familia…acasa a venit in decembrie 2007..o luna si in iulie 2014 ,o saptamana….am ajuns doi straini drept care de patru luni am adus acasa o alta femeie cu care traiesc….cum pot sa dau divort daca sotia nu este de acord ?….

 100. ce se intanpla daca sunt in calitate de parat la divort si nu ma prezint la tribunal pot fi bligat sa ma prezint? , si ce se intanpla daca refuz sa platesc cheltuielile de judecata o sa fiu amendat su chear pot face puscarie??

 101. Buna seara. Sunt divortata,de 2ani. Avem 2 copii,9 si respectiv 6ani. In urma divortului,avem custodie comuna cu domiciliul stabilit la mine. Fostul sot,intre timp si-a refacut viata,iar de 1an si 6 luni,am si eu o relatie. Noi trei,vrem sa ne mutam alt oras dar nu stiu cum sa procedez. Trebuie acordul fostului sot pt a ne muta?Pt transferul scolar,trb sa semneze el vreun act?
  Precizez ca,copilul cel mic nu a mai mers in vizita la tata de 2ani,refuza sa plece cu el.Accepta sa stea maxim 15min cu tatal sau iar cea mare,merge foarte rar la el,o data la 3-4luni. Ma puteti sfatui va rog ce anume pot face pt a ne putea muta? Va multumesc anticipat.

  • Hotararile importante,in ceea ce priveste minorul,se iau impreuna de ambii parinti,de ex:schimbarea scolii,educatia,indrumarea scolara si profesionala,etc.In ceea ce priveste domiciliul minorului,daca a fost fixat la mama,acesta o insoteste pe aceasta, oriunde va avea domiciliul,bineinteles cu anuntarea tatalui copilului privind noua adresa,scoala care ca fi frecventata de copil etc.Tatal nu isi da acordul scris in ceea ce priveste mutarea copilului la alt domiciliu impreuna cu mama sa,ci doar este anuntat privind noua adresa.

 102. buna ziua. Sotia mea vrea divortul(avem 5 ani de casatorie) la nici o luna dupa ce am plecat de acasa intr-o tara straina unde am gasit un loc de munca . Aveam ca toata lumea niste visuri si doar pentru o perioada de 3-4 luni. Ideea de fapt e ca sotia mea are pe cineva . As divorta daca asta isi doreste ( nu avem nimic deosebit de impartit)doar ca parintii mei i-au ajutat cu bani multi pe parintii ei ,niste rate…etc,pe buna credinta fara acte. Acum suntem amenintati ca nu vor plati datoria. As mai putea face ceva,nu stiu ,orice spre a ne recupera din suma ? Multumesc.

 103. Buna ziua, suntem romani din orase diferite ,departate, casatoriti in Anglia, cu un copil de un anisor…si eu,sotia,vreau sa divortez in tara, si sa raman in Romania , vreau sa stiu ce obtiuni am ,sa fiu sigura ca ramane copilul cu mine , daca pun asta in pericol daca el crede ca plec in concediu Si Il anunt abia apoi ca nu mai vin….stiu ca e dur ce am in cap…. Apoi daca eu nu voi avea Inca servici dar parintii mei ma vor ajuta cu copilul si tot, e ok? Si daca totul e in ordine , Sotul avand salarul in lire, la fel se aplica legea? Dupa fluturas? Astept raspuns, multumesc

 104. Buna seara. Va rog sa ma ajutati si pe mine. Sunt casatorita cu sotul meu de 2 ani jumate, si avem un copil de 9 luni. De cand s”a nascut copilul, sotul si”a luat concediu pr cresterea copilului (ca eu nu am lucrat, ce am terminat masterul si am fost la cateva interviuri si sotul insista sa facem un copil ca ne descurcam ca ma ajuta lunar mama mea din strainatate), si de cand s”a nascut copilul, sotul a inceput sa bea f mult, de cateva ori a venit dimineata acasa.. Si eu nu mai pot continua asa. Vad ca are o problema si nu o poate rezolva. I”am zis ca vreau sa divortam si mereu imi rade si zice ca cine o sa imi lase mie copilul daca nu am lucrat niciodata. Pe mine ma ajuta mama mea lunar cu cel putin 300 euro si ne trimite si pachete cu alimente odata la 2-3 luni( mai ales de cand e bebe, doar ea a trimis pampers, hainute pt bebe). Intrebarea mea este daca inaintez divortul, ramane bebe cu mine? Eu am apartamentul mamei care este gol si na pot muta acolo, iar lunar primesc bani de la ea prin banca. Va multumesc

  • Cu siguranta aveti 99% sanse,sa aveti copilul,mai ales ca are o varsta asa de frageda,cand copilul depinde foarte mult de mama.
   Si daca se ajunge in tribunal,aveti dreptul legal sa beneficiati din partea sotului de cel putin 25% din salariul.Problema pe care o are sotul in ceea ce priveste bautura,ar trebuii sa incercati sa aflati cauza care la determinat sa ajunga acolo.Pentru ca nasterea unui copil aduce pe langa bucurie si o stare mai tulbure,pana parintii ajung sa se adapteze la aceasta situatie.E posibil sa acordati mai mult timp copilului si sotul sa devina un pic gelos,frustrat…..Acum depinde si daca il mai iubiti si cat vreti sa luptati pt. familie.

 105. sint casatorit in romania nu stau cu ea impreuna de 5 ani ea e cetatean din ucraina cu cetatenie romana avem un copil de 15 ani ,am facut o casa in cernauti intrebarea mea este-cum dau divort de ea fiindca ea nu vrea sa se prezinte la notar–casa si tot ce am acolo le las lor eu nu vreau decit sa fiu divortiat si departe de acele locuri multumesc mult

 106. Daca nu se face divortul pe cale amiabila,notar si mai nou mediator,singura cale este sa inaintati actele in tribunal.

 107. Buna seara. Va rog sa ma ajutati si pe mine. Sunt casatorita cu sotul meu 5 anii si avem si o fetita de4ani si sant insarcinata in 5lunii dar sotu meu ma insela de 3 ani si vreu sa divortez ce sanse am eu sa pastrez copii daca nu am casa

  • Si acum unde locuiti?

 108. Buna seara as avea o intrebare,pentru ca eu sunt cadatorita cu un cetatean bangladesh din2009 ne am casatorit in cipru dar eu am plecat de la el de atunci pana acum un 2015 nu mai suntem impreuna,ne au separat ei?sau suntem casatoriti in continuare totusi sunt ceva ani

  • daca casatoria nu s-a desfacut pe cale legala,sunteti inca impreuna.

 109. Buna ziua.va rog sa ma ajutati cu informatii.sunt casatorita de 2 luni si gravida in 5 luni.imi doresc sa divortez inainte de nastere..este posibil? Cum trebuie sa procedez?

 110. Locuim in strainatate de ceva timp si am cazut de comun acord ca nu mai avem nimic in comun decat copilu care ne mai tine sa locuim impreuna si acum vrem sa divortam. Cum am putea divorta fara a fi nevoiti sa venim in Romania si care ar fi costuri-le ? Multumesc?

 111. Buna ziua…in urma unor neînțelegeri am decis cu sotul meu ca eu sa plec la tara cu copilul minor…in acest timp trebuia sa decidem daca ne separăm sau nu…eu nu mai vreau sa continui aceasta căsnicie…nu ne potrivim,nu ne intelegem…nu ne mai iubim…el uneori e violent fizic…si mai mereu verbal…acum vrea sa vina sa ia copilul la el…sa stea o saptamana acolo…după care spune ca o sa mi-o aducă iarăsi mie…îmi e teama ca daca o ia nu o s-o mai vad niciodata…ce se poate intampla?ce pot face?multumesc

 112. Buna seara am divortat de curand de sotul meu iar din casatorie au rezultat doi copiii. Ambii am fost de acord cu divortul si domicililul stabil al copiilor sa fie la sot. Am o intrebare pot sa mai iau un copil de la sotul meu sa ramana la mn pot sa mai fac cv?? Multumesc!!

 113. Depinde cum ati convenit la divort,daca ati stabilit zile de vizite sau de luat acasa,concedii,vacante,sarbatori….si mai depinde de varsta copiilor,

  • Eu locuiesc in Germania. Am dreptul sa iau copiii in vacante aici. In hotararea judecatoreasca s-a decis ca copiii sa ramana la sot….Eu am renuntat la copiii deoarece eram insarcinata in afara casatoriei si grabeam divortul ca sa nu obtina copilul numele fostului si tot degeaba k am pierdut si copiii din casatoria anterioara si nici copilul din afara casatoriei nu a obtinut numele tatalui biologic. Iar eu am divortat si Dna Avocat nu a introdus si copilul din afara casatoriei in divort. Nu stiu ce sa fac sa pot face certificat pe numele tatalui biologic?, Nu pot sa fac nici macar actele pt crestere copil k astia din Germania imi cere ca fostul sot sa recunoasca copilul daca e sau nu al lui.. Cum trebuie sa procedez in acest caz??

   • Sunt multe contradictii si neclaritati in ceea ce spuneti.Ca ati renuntat la copii ,apoi ca i-ati pierdut.Copilul nou nascut ,sa inteleg ca e facut cu alta persoana decat cu tatal copiilor si s-a nascut in timpul divortului sau dupa ce s-a pronuntat?
    Oricum ,puteti cere tatalui biologic al copilului sa il recunoasca ,daca nu vrea printr-o intelegere cu dv., atunci intentati un proces si puteti cere si bani pt. pensie alimentara si chiar cheltuieli pt. nastere.
    Cred ca acesta este si unul din motivele pt. care nu l-a recunoscut,neplata pensiei alimentare.

   • Copilul s-a nascut in timpul divortului cu alta persoana. Iar acum copilul poarta numele fostului sot . Tatal biologic nu apare in certificatul copilului deoarece eram nedivortata.. Tatal biologic a mers aici la primarie inainte sa se nasca copilul a dat o declaratie precum k el este tatal biologic si degeaba a zis k sunt casatorita si obtine numele fostului sot ( am divortat) . Cum trebuie sa procedez ca copilul sa obtina numele tatalui biologic?? Sa-l dea tatal biologic pe fostul sot in judecata pt tagada paternitate? Sau cum? Multumesc!

 114. Buna seara!
  In cazul unui divort amiabil, in urma caruia nu a ajuns decizia de divort,noi impacandu-ne,putem anula divortul,refuza decizia de divort?
  Multumim!

  • da,se poate ,daca nu a fost inca pronuntat

 115. Am bagat divortu după mia venit sotia cu întimpinare și acum vreau sal retrag se mai poate mam răzgândit .

 116. Buna ziua Numele meu este magdalena Rujoiu. Am decis sa divortez de sotul meu din n motive.El nu este de acord Problema este ca certificatul de casatorie a ramas la el. Pot sa obtin un duplicat ?Multumesc anticipat

  • da,se poate.

 117. Buna ziua , parintii mei sunt impreuna de 20 de ani , dar dat fiind faptul ca tatal meu e un alcoolist, mama vrea sa divorteze de el…insa mama are pe numele sau apartamentul unde locuiesc , de care s-a ocupat toata viata singura de el , tatal meu consumandu-si toti banii pe alcool…ea nu ar vrea ca dupa divort sa i dea nimic din munca ei , asadar intrebarea mea este , daca mama mi-ar vinde mie apartamentul , tatal meu ar mai avea vreun drept dupa divort? Am putea sa il dam afara din casa?

  • normal ca nu,odata ce sunteti proprietara.

 118. Buna ziua, se poate ca la divort, copilul sa ramane tot mamei, atata timp cat ea e data la abandon de familie ?? A parasit domiciuliul si familia si acum vrea sa divortam si ma tot ameninta ca o sa vina sa imi ia copilul, se poate ??

 119. Buna seara
  Ref = acte necesare – „reinnoiri ” Cartii de identitate ” ultima Carte de identitate,pt ca pe 19 nov 2015 – implinesc virsta de 60 de ani,
  Respectuos va solicit raspuns la 2 intrebari =
  1 ).Vreau sa stiu daca – ce am eu,,reprezinta – original; al Hotaririi de divort . Am fost respins ca nu am ORIGINALUL HOTARIRII DE DIVORT))..si
  2) De ce scrie pe lista cu documentele – necesare = SE VA PREDA – Cartea de alegator ?
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Acestea sint cele 2 pcte din lista cu documentele necesare – REINNOIRII CARTII DE IDENTITATE =
  5. Dacă solicitantul a avut carte de identitate VA PREDA Cartea de alegător
  8. Hotărârea de divorţ definitivă şi irevocabilă ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,(copie xerox şi original)
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  REVIN =
  – Deci prin cererea ,dosar nr 10541/24.09.2003 se solicita desfacerea casatoriei – prin ACORDUL PARTILOR (doi copii de peste 20 ani la data divortului amiabil/24.09.2003,,,cu acordul partilor – art 38 alin 2 Cod familie = 22 ani de casatorie nu min 1 an,,,si avem 2 copii majori,,,))
  Am o Hotarire de divort = cred ca aceasta este denumirea- din data de 24.11.2003 ( la doua luni de la inregistrarea cererii/dosarului) sosita prin Posta cu confirmare de primire cu stampilele postei= 05.01.2004 si primita de mine in 06.01.2004 = prin COMUNICAREA CIVILA ATASATA – Hotaririi))
  – In fata,pe o fata scrie = Dosar nr 10541/2003,,,,Judecatoria Constanta,,Sentinta civila nr 14932,,Sedinta publica din 24.11.2004,,, Presedinte = nu scriu numele,, Grefier = ,,
  – Pe spate sus scrie = PENTRU ACESTE MOTIVE IN NUMELE LEGII HOTARESTE = admite actiunea civila,, si „” DISPUNE DESFACEREA CASATORIEI ” incheiata la data de 17.02.1981,,,,,,,PRIN ACORDUL PARTILOR..”””””Definitiva si irevocabila „”””.Pronuntata in sedinta publica azi 24.11.2003 (( dupa 2/doua luni de la inregistrarea cererii sau/si al dosarului = nr 10541 din 24.09.2003..))
  Are – atasata,,,pentru ca a sosit prin posta cu confirmare de primire cu stampilele postei= 05.01.2004 si primita de mine in 06.01.2004 = prin COMUNICAREA CIVILA ATASATA – Hotaririi))
  Comunicare civila = Judecatoria Constanta Nr 10541/03,,,Catre = numele meu si adresa de locuinta/domiciliu… ––––––––––––––––-
  – Acum este intrebarea = ,,,,aceast document primit – prin posta cu confirmare de primire ,,,,DAR NESEMNAT de dna Presed Mihaela Serban si de dna Grefier Lenuta Dica,,,””””are valoarea de – document ce imi trebuie mie//mi se cere la dosar – pentru REINNOIRE Carte de Identitate”””””””/ultima pina la deces pt ca implinesc 60 de ani si inteleg ca este valabila,,noua C I – cincizeci ani ? =
  8/din lista cu documente necesare = . Hotărârea de divorţ definitivă şi irevocabilă / Certificat de divorţ (copie xerox şi original)
  Trebuie sa merg la o – LEGALIZEZ ? SA O AUTENTIFIC ,,daca este nesemnata ? dar – PRIMITA prin Posta cu COMUNICARE CIVILA ??
  – Mentionez ca ultima Carte identitate a fost emisa in 11.03.2005 ,,valabila pina la 19.11.2015..
  Aceasta „”Hotarire de divort ” atunci a fosdt valabila si acum in 2015,,la 60 de ani virsta – nu mai este ?M-am recasatorit ? Am facut partajul amiabil in 16.11.2004 ( inca mai aveam bani,,pt ca de la divort a INCEPUT CONCUBINAJUL – pina in april 2005 iar partajul amiabil = in 16.11.20094 = Contract de partaj voluntar – fara SULTA ..))
  – NU AM ALT DOCUMENT = ref DIVORT… Din 2003 ,,pina astazi – C I-urile – au fost,,false,,nu au fost bune ?M-am recasaatorit ? AM ACEIASI ADRESA..Mi se cer aceste/am fost respins,,,sa vin cu originalul,,,pe care nu il am ce am sint acestea doua = A4 = Hotarirea divort si o Comunicare civila de 1/4 din pagina A 4 ??
  Va multumesc mult pt raspunsul dvs..

 120. Buna ziua.as dori sa știu daca pot divorța in lipsa soțului eu locuind in germania cu cei doi copii minori.țin sa precizez ca nu contribuie cu nimic la creșterea copiilor.daca se poate divorța as dori sa stiu care sunt actele necesare si unde le pot depune.akum locuiesc in Stuttgart,germania.va mulțumesc frumos

  • se poate divorta,actele se pot depune la judecatorie,este bine daca ati cunoaste adresa sotului

 121. Sint casatorita de 25 de ani si locuiesc un casa socrilor unde am facut multe investitii .sotu a parasit domiciliu ptr o alta femeie si e plecat din tara .eu acum cu baiatu in virsta de 20 de ani ce putem face unde sa locuim daca sotu divorteaza noi raminem fara locuinta ?cum pot proceda ?

 122. Buna ziua am fost casatorita din 12 februarie 2014 cu un cetatean pakistanez dar nu am stat decat cateva luni impreuna am inaintat divortul iar acesta a iesit anul acesta pe 2 ianuarie .mentionez ca mam recasatorit cu un roman si urmeaza sa avem un copil peste 1 luna de zile.poate acesta sa isi recunoasca copilul sau trbie sa mergem la tribunal pt acest lucru.nu vrem sa avem probleme vrem ca totul sa se rezolve legal .multumesc frumos si ast un rasp

 123. Bună ziua.va scriu din anglia.soția mea a făcut un copil cu altcineva.vreau sa divorțez. Pe certificatul copilului apare numele meu si al ei deși nu am semnat nimik.am primit o înștiințare pe adresa din anglia sau mai bine zis o mărturisire din partea soției și a concubinul precum ca au o relație de mai mulți ani din care sa născut acest copil.mă forțează sa semnez ca ,nu este copilul meu .dar nu am primit nici o cerere de divort etc Cum trebuie sa procedez?deoarece sint amenințat de soție ca,o sa îmi facă partaj adică sa ceara ceva ce încă nu știu a spus ceva de drepturi din avere.precizez ca eu nu am făcut casa noua sau alte imobile cu ia casa fiind a mamei mele totodată fiind și propietara .am avut un băiat care a decedat.mai am o fata măritată. Primesc amenințări ca o sa ceara dreptul copilului decedat etc

 124. Am introdus divortul in Romania pe data de 22.02.2016 .Astazi 01.04.2016 am primit in Germania o instiintare ca si sotia a depus divortul in Germania . In cazul de fata Care tribunal este competent ?

 125. pana la urma,unde se pronunta prima data sentinta ,daca nu aveti nimic de impartit si nu va nemultumeste ceva.Este important .sa anuntati atunci ,cealalta instanta ca s-a rezolvat problema si sa inchideti cazul.

 126. Am depus o actiune pentru prelungirea pensiei alimentare dupa majorat, nu cunosc domiciliu tatalui decat cel de la serviciu dar nu am solicitat sa-l citeze acolo cu toate ca am precizat unde lucreaza si adresa serviciului, instanta l-a citat prin publicitate, ne trebuie sa fac acum in acest caz, multumesc anticipat, cu deosebit respect. Astept raspuns urgent, multumesc

 127. La 3 ani dupa divort oficial am hotarit de a mai incerca si a trai din nou cu fostul sot.Am locuit in casa parinteasca,timp de 16 ani dar nu am inregistrat casatoria.In acest timp am procurat o masina,doua apartamente.mobilier.Asa zisul sot a considerat ca toate bunurile materiale ii apartin doar numai lui si a inceput sa sustraga lucrurile care sunt plasate si in casa parinteasca///Cu ce ma aleg eu, si unde pot apela dupa ajutor?i-am platit deja o suma de 5000 de dolari, dar oricum vrea sa ramin cu nimic//Care e solutia si unde ma pot adresa?

 128. Sunt casatorita in Italia si avem si un copil nascut tot in italia, vreau sa divortez in italia de aceea vreau sa stiu ce obligatii va avea sotul fata de mine si copil dupa divort.

 129. Buna ziua , daca divortez si eu lucrez in germania iar pe ter Romaniei nu am nici un venit , trebuie sa prezint documente care sa mi ateste venitul de acolo? Pot fi urmarit de Statul român daca am venit pe teritoriul altei țări? Va multumesc frumos!

 130. buna ziua,va rog sa ma imi raspundeti la acest mesaj,eu am fost intr.o relatie cu cineva si prin urma acestei relati a rezultata un copil ,vreau sa va spun ca pe timpul sarcini el nu mi.a fost alaturi nici dupa ce am nascut a sp ca nu este copilul lui si dupa a sp ca este si tot asa ,eu fetita am trecut,o pe numele eu fara tata ,dupa m.am casatorit cu cineva si ne am casatorit legal si fetita am trecut.o pe numele sotului,acum tatal biologic alfetitei a spus ca ma va da in judecata sa recunoasca fata vazand ca noi suntem bine ,,e posibil sa se intample ca fata sa fie frrecunoscuta de el daca eu nu doresc?si daca sotul meu este trecut ca tata ?va rog sa imi raspundeti ,va multumesc

  

 131. Buna seara as dori sa stiu ce pasi sa fac pentru divort sunt despartita in fapt de 24 de ani de fostul nu stiu nimic ici adresa va multumesc

 132. Am depus cererea de divorț acum in martie ,sotul a primit înștiințarea aceea ,am plătit si o parte din onorariu avocatei dar vreau să stiu dacă am dreptul sa întrerupt acest divort si ce anume trebuie sa fac?

  • Aveti dreptul sa renuntati,oricand,vorbiti cu d-na avocat sau mergeti la registratura si lasati o cerere in care sa specificati aceasta.Eu am fost la notar si am dat o declaratie ,pe care acesta a legalizat-o si cu ea,am
   obtinut ,anularea divortului.Am primit inapoi o parte din suma,deoare nu s-a mai judecat.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: