CEDO: Romania pierde alte patru cauze


poza-cedo.jpg

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat in cursul acestei saptamani cu privire la patru cauze impotriva Romaniei.

Cauza Varga vs. RomaniaReclamantii Ana Gruia and Flaviu Varga au depus plangere impotriva statului roman si au invocat incalcarea articolul 5 si a articolului 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

In data de 19 decembrie 2000, reclamantii au fost retinuti pentru insultele aduse adresa procurorului si a unui ofiter de politie pentru efectuarea unei anchete fara mandat la domiciliul lor. Anul urmator, in data de 6 iunie, au fost eliberati, urmand a fi condamnati 3 ani mai tarziu, in 2004 pentru ultraj, la un an de inchisoare cu suspendare.

Curtea a constatat ca tinerea in arest a reclamantilor pe o perioada de 6 luni in anul 2001 nu se justifica si contravine articolului 5 din Conventie. ” Orice persoana are dreptul la libertate si la siguranta. Nimeni nu poate fi lipsit de libertatea sa. [..]Orice persoana care este victima unei arestari sau a unei detineri în conditii contrare dispozitiilor acestui articol are dreptul la reparatii. ”

De asemenea, s-a constat si ignorarea de catre autoritatile romane a prevederilor articolului 8. ” Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale. Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acest amestec este prevazut de lege..”

Pe cale de consecinta, statul roman va trebui sa plateasca insumat celor doi reclamanti 5000 de euro.

Cauza Nemeti vs. Romania

Curtea a decis in favoarea reclamantului cu privire la incalcarea articolului 6, punctul 1. ”Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala..” Din cauza neachitarii taxei de timbru, instanta de judecata a anulat acestuia dreptul la apel.

Cauza Taculescu si altii vs. Romania

Curtea a decis, de asemenea, incalcarea dreptului la un proces echitabil mentionat in articolul 6, punctul 1, al Conventiei Drepturilor Omului considerand impartialitatea si durata prea lunga a procesului in care reclamantii au fost implicati.

Cauza Valentin Dumitrescu vs. Romania

Din nou, Curtea a decis in favoarea reclamantilor, constatand la incalcarea articolului 6, punctul 1 din Conventie.

Reclame
Published in: on aprilie 4, 2008 at 12:44 PM  Lasă un comentariu  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://avocata.wordpress.com/2008/04/04/cedo-romania-pierde-alte-patru-cauze/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: