Magistratii care trimit Romania la CEDO, vor plati despagubirile


Magistratii care trimit statul in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), prin comiterea unor erori judiciare cu rea credinta sau grava neglijenta, vor fi cercetati disciplinar de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va sesiza organele de urmarire penala. MEF se va constitui parte civila, cu suma platita pentru repararea prejudiciului.

Ministerul Economiei si Finantelor a publicat recent pe site-ul propriu un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Proiectul de act normativ stabileste ca dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale se poate exercita numai in cazul in care s-a stabilit, in prealabil, printr-o hotarare definitiva, raspunderea penala a judecatorului sau procurorului pentru o infractiune savarsita in cursul judecarii procesului si daca aceasta infractiune este in raport de cauzalitate cu eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

In cazul in care statul a fost condamnat sa plateasca despagubiri ca urmare a producerii unei erori judiciare in procesele penale, hotararea de condamnare va fi comunicata Consiliului Superior al Magistraturii de catre instanta la care aceasta a ramas irevocabila, in termen de 30 de zile de la motivare, in vederea stabilirii existentei relei credinte sau a gravei neglijente.

Totoodata, daca CEDO obliga statul roman sa plateasca despagubiri printr-o hotarare definitiva, prin care a constatat incalcarea unuia sau mai multor articole din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, iar motivarea hotararii indica o eroare judiciara intr-un proces civil sau penal, Hotarea Curtii de la Strasbourg va fi comunicata CSM, de catre Ministerul Afacerilor Externe.

CSM va demara cercetarea disciplinara si va stabili daca eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii a fost savarsita cu rea-credinta sau grava neglijenta. Daca se constata abaterea, CSM va aplica sanctiunea disciplinara si va comunica acest fapt Ministerului Economiei si Finantelor.

In cazul in care a fost stabilita existenta relei credinte sau a gravei neglijente in cadrul actiunii disciplinare, MEF va sesiza organul de urmarire penala competent si se va constituie parte civila in cauza, cu suma platita pentru repararea prejudiciului.

Daca CSM nu constata existenta vreunei abateri disciplinare, MEF va clasa dosarul.

Termenul de prescriptie pentru exercitarea actiunii disciplinare, ca urmare a existentei unei hotarari prin care se constata o eroarea judiciara, va fi de 5 ani si va curge de la data savarsirii abaterii disciplinare.

Termenul de prescriptie pentru exercitarea actiunii in regres impotriva judecatorului sau procurorului, prin constituirea ca parte civila, este de 1 an si va curge de la data comunicarii solutiei de catre CSM.

Anunțuri

The URI to TrackBack this entry is: https://avocata.wordpress.com/2008/11/21/magistratii-care-trimit-romania-la-cedo-vor-plati-despagubirile/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Excelenta initiativa. Aceasta va putea fi aplicata oare si in cazul discriminarii tatilor care primesc program de vizitare de 2 week-end-uri pe luna desi legea prevede ca poti veghea la cresterea copiilor tai minori?

    Remus Octavian Campean
    asociatia TATA Cluj

  2. Este o initiativa care din pacate nu a fost pusa in aplicare, dar care sper sa fie cat mai repede pusa in practica pentru ca s-ar scuti astfel o imensa risipa bugetara.
    Sunt sume exorbitante care au fost si vor fi platite de Stat din cauza judecatorilor sai… Va recomand sa cititiin acest sens cateva din cauzele cu Romania accesibile la http://jurisprudentacedo.com/romania.html


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: