Noi reglementari privind pregatirea profesionala a avocatilor, pe ordinea de zi a Consiliului UNBR


Pe ordinea de zi a sedintelor Comisiei Permanente si Consiliului Uniunii Nationale a Barorurilor din Romania (UNBR), din 20-21 februarie, a fost inclus un proiect de Hotarare pentru aplicarea Hotararii nr. 14/2008 privind pregatirea profesionala a avocatilor.

Programe interne de pregatire profesionala

Proiectul de Hotarare ofera posibilitatea firmelor de avocatura de a concepe propriile programe de pregatire profesionala, in concordanta cu Programul de pregatire profesionala continua a avocatilor pe perioada 1 ianuarie 2008 – 1 ianuarie 2011, prevazut in anexa la Hotararea nr. 266/22.09.2007 a Consiliului UNBR, si agreate de consiliile barourilor.

Astfel, proiectul prevede ca „obligatia avocatilor de a realiza formarea profesionala continua se socoteste a fi indeplinita si prin participarea avocatilor la activitatile de formare profesionala prevazute in programele privind pregatirea profesionala continua adoptate si puse in aplicare de formele de exercitare a profesiei in care avocatii isi desfasoara activitatea.”

In acest caz, recunoasterea de catre consiliile barourilor a numarului de ore de pregatire profesionala efectuate de avocati se va face semestrial, in baza rapoartelor inaintate consiliilor barourilor si a propunerilor facute pentru fiecare avocat din cadrul formei de exercitare a profesiei respective, de catre avocatul coordonator.

Activitatea didactica va fi recunoscuta

Proiectul de hotarare mai stabileste, printre altele, ca activitatile de formare profesionala desfasurate de avocatii – cadre didactice, in cadrul programelor institutiilor de invatamant la care functioneaza, vor fi recunoscute ca activitati de formare profesionala continua in profesia de avocat intr-un numar de ore corespunzator numarului de ore de pregatire profesionala atestat de institutia de invatamant.

De asemenea, vor fi recunoscute si „activitatile de formare profesionala desfasurate in cadrul altor profesii, in situatia in care avocatul dovedeste ca are calitatea de formator”.

Activitate publicistica, doar in reviste sau publicatii electronice agreate de INPPA

Proiectul de Hotarare aduce noi reglementari si in ceea ce priveste activitatea de publicistica juridica. Astfel, aceasta va fi recunoscuta pentru fiecare articol publicat in revistele de specialitate ori in publicatiile in format electronic agreate de Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor.

In cazul in care articolele publicate vor avea mai multi autori, numarul de ore de pregatire profesionala recunoscut pentru fiecare articol publicat va fi impartit intre autori, proportional cu numarul acestora.

Medie de 20 de ore de pregatire profesionala pe an

Prin Hotararea Congresului Avocatilor nr. 14/2008, s-a stabilit ca formarea continua este obligatorie pentru toti avocatii inscrisi pe tabloul avocatilor cu drept de exercitarea a profesiei.

Formarea profesionala are o durata de 60 de ore in cursul a 3 ani consecutivi, cu o medie de 20 de ore pe an, incepand cu 1 ianuarie 2008.

Obligatia participarii la formarea continua este indeplinita prin participarea la actiuni cu caracter juridic sau profesional, organizate de catre centrele regionale de formare profesionala sau institutiile universitare, prin participarea la colocvii sau conferinte cu caracter juridic si avand legatura cu activitatea profesionala a avocatilor, prin publicarea de lucrari cu caracter juridic sau prin absolvirea unui curs de master sau de doctorat in cadrul unei institutii acreditate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

_______

Pentru mai multe informatii, puteti consulta urmatoarele :

– Proiectul de Hotarare pentru aplicarea Hotararii nr. 14/2008

– Hotararea Congresului Avocatilor nr. 14/2008

Anunțuri

The URI to TrackBack this entry is: https://avocata.wordpress.com/2009/02/22/noi-reglementari-privind-pregatirea-profesionala-a-avocatilor-pe-ordinea-de-zi-a-consiliului-unbr/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: