Cateva aspecte privind contractul de franciza


Contractul de franciza reprezinta piatra de temelie a relatiilor dintre francizor si francizat /master francizat. Prin acest document se reglementeaza, din punct de vedere juridic, drepturile si obligatiile ambelor parti.

Francizorul ar trebui sa permita potentialilor candidati sa studieze acest inscris inainte de semnarea sa; situatia ideala o reprezinta cazurile in care viitorul francizat are la dispozitie o perioada de minimum cateva zile, timp in care contractul ar trebui studiat si analizat cu multa atentie, preferabil si de catre un avocat familiarizat cu aspecte ale conceptului de franciza. De mentionat: se recomanda sa se apeleze la consultarea unui specialist intrucat, de regula, contractele pot avea clauze care sa favorizeze francizorul.

Contractul va contine dispozitii care sa acopere, in detaliu considerabil, obligatiile companiei francizoare, dar si cele ale firmei francizate in ceea ce priveste: mediul de operare a afacerii; formarea si asistenta operationala oferite de catre francizor; pretul si felul produselor/serviciilor; teritoriul unde isi va desfasura activitatea noua franciza; daca e cazul, trebuie sa se faca vorbire de orice exclusivitate; durata contractului si modalitati de reinnoire/reziliere; despagubirile ce vor fi platite de parti in cazul nerespectarii obligatiilor asumate; contravaloarea taxei de intrare; redevente: cuantum si modalitati de plata; aspecte legate de marcile inregistrate, brevete, logo-uri, precum si cesiunea asupra dreptului de folosinta; probleme fiscale; aspecte privind publicitatea, marketingul, situatiile in care francizatul poate cesiona/transfera franciza catre terti; solutionarea litigiilor; practici de operare; cursurile de formare profesionala- unde vor fi tinute si pe cheltuiala cui; se vor mentiona conturile in care se vor face platile, adresele necesare pentru corespondenta, notificari etc.

Nu exista un contract standard deoarece fiecare franciza are specificitatea sa, iar metodele, conditiile si termenii difera considerabil: intr-un fel este structurat un contract de franciza din domeniul mancarii si in altul unul din fashion! Tine de abilitatea celui care intocmeste acest document sa cuprinda toate aspectele importante pentru franciza respectiva; in cazul in care acesta esueaza in demersul sau, e posibil ca rezultatele finale sa nu fie cele scontate.

Anunțuri

The URI to TrackBack this entry is: https://avocata.wordpress.com/2009/09/06/cateva-aspecte-privind-contractul-de-franciza/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: