Este vreo diferenta intre franciza si fransiza?


Contractul de franciza se intalneste in domeniul dreptului proprietatii intelectuale. In Romania regimul juridic al francizei este reglementat prin OG 52/1997, potrivit caruia franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

Cu alte cuvinte partile, numite francizor si beneficiar, convin prin incheierea unui astfel de contract ca, francizorul – proprietar al unei afaceri, marci, etc., sa transmita beneficiarului dreptul de a vinde un produs sub numele francizorului. Odata cu acest drept, beneficiarul va avea voie sa utilizeze semnele comerciale ale francizorului, dar si know-how-ul de care acesta dispune in domeniul comercial in care activeaza.

Fransiza este o notiune folosita in sistemul de asigurari de bunuri, iar definitia ei o regasim in legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania. Potrivit acestui act normativ, fransiza reprezinta partea din prejudiciu suportata de persoana pagubita, stabilita ca valoare fixa sau procent din despagubirea totala prevazuta in contractul de asigurare.

Nu toate contractele de asigurare contin clauza privind fransiza, aceasta reprezentand o optiune care se negociaza de catre partile contractante. Atunci cand exista fransiza in contractul de asigurare, persoana pagubita (asiguratul) poate fi obligat sa suporte un anumit procent din paguba indiferent de valoarea acestea sau poate sa suporte un procent din paguba numai daca aceasta depaseste o suma minima agreata de asigurat si asigurator.

Aceasta ultima varianta este cea mai des intalnita in asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule.

Anunțuri

The URI to TrackBack this entry is: https://avocata.wordpress.com/2009/09/06/este-vreo-diferenta-intre-franciza-si-fransiza/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: