Structura de Plati a Francizei (Costul francizei – detaliat)


Pentru a putea beneficia de utilizarea numelui francizorului, precum şi de sprijin din partea acestuia, beneficiarul trebuie sa plateasca anumite sau chiar toate din următoarele tipuri de redevenţe:

Taxa initiala de franciza si alte cheltuieli initiale. Taxa initiala de franciza, ce poate fi returnabila sau nereturnabila, poate varia intre cateva mii si cateva sute de mii de dolari. De asemenea trebuie luata în calcul posibilitatea investirii a cateva zeci de mii de dolari pentru amenajarea sediului, costurile cu echipamentul, utilitatile, precum şi constituirea stocurilor initiale.

Pot fi necesare şi alte costuri cu licentele de operare, asigurari, aprobari şi taxe administrative locale.

De asemenea, francizorul poate cere o taxa de inaugurare (Grand Opening Fee) pentru promovarea noii afaceri.

Taxa de redeventa constanta (Continuing royalty payments ). In general aceasta trebuie platita saptamanal, lunar sau trimestrial, ca procent din vanzarile totale, brute sau nete. In anumite cazuri, aceasta poate fi o suma fixa, ce trebuie platita, chiar în cazul în care afacerea nu aduce profit.

Această taxă este justificată prin oferirea catre beneficiar a dreptului de a utiliza numele francizorului şi a imaginii companiei acestuia. Trebuie deci avuta în vedere clauza contractuală a taxei de redeventa, deoarece aceasta poate obliga beneficiarul la plati pe toata durata contractului.

Taxa de marketing sau de publicitate. Anumite contracte pot conţine clauze prin care beneficiarul se obliga sa plateasca francizorului un anumit procentaj din vanzări ca o contributie la fondul global de marketing. De asemenea, unele contracte obliga beneficiarul să cheltuiască o anumita suma, stabilita procentual, in fiecare luna, pentru marketing independent.

Anunțuri

The URI to TrackBack this entry is: https://avocata.wordpress.com/2009/09/06/structura-de-plati-a-francizei-costul-francizei-detaliat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Ma intereseaza cum putem prelua franciza magazinelor H&M pentru a amenaja un astfel de magazin in Constanta si ce presupune aceasta operatiune ca acte,sume si altele.Multumesc anticipat.C.Boruna


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: