Procedura inregistrarii nasterii in strainatate


Înregistrarea naşterii se poate face la misiunea diplomatica(ambasada) sau Consulatul României ori la autorităţile locale din ţara respectivă, printr-o cerere de înscriere a naşterii care se va depune de către ambii părinţi ai copilului, dacă aceştia sunt cetăţeni români. Dacă numai unul dintre părinţi este cetăţean român, este necesară declaraţia de consimţământ a celuilalt părinte, autentificată în condiţiile legii locale. La eliberarea certificatului de naştere se va prezenta părintele care a depus cererea, pentru a semna în registrele de stare civila. Copiii născuţi în străinătate, care au cel puţin un părinte cetăţean român, obţin cetăţenia româna la data naşterii, chiar dacă conform legii statului în care s-a născut, obţin şi cetăţenia acestui stat. Astfel, pentru a înregistra naşterea şi a obţine eliberarea certificatului de naştere românesc, solicitantul cererii trebuie să prezinte funcţionarului ambasadei sau consulatului român mai multe documente printre care: certificatul de naştere emis de autorităţile locale (tradus în limba română), în care sa fie menţionată şi constatarea medicală a naşterii, paşaportul românesc al părintelui care face declaraţia naşterii, certificatele de naştere ale părinţilor, certificatul de căsătorie al părinţilor (dacă aceştia sunt căsătoriţi), permisul de şedere în străinătate, respectiv pe teritoriul statului în care s-a produs naşterea, a cel puţin unuia din părinţi (când ambii sunt cetăţeni români) etc. Pe baza certificatului de naştere emis de ambasada sau consulatul român, părinţii vor putea solicita eliberarea unui paşaport românesc pentru copilul minor. Trebuie menţionat că la eliberarea certificatului de naştere, legalizarea copiilor de pe documente şi a traducerilor actelor necesare se percep taxe consulare, care se plătesc de solicitanţi la ambasada sau consulatul competent. În cazul în care părinţii nu au înregistrat copilul în ţara în care acesta s-a născut şi au venit cu el in România, înregistrarea naşterii se face în ţară, la autoritatea administraţiei publice locale (Serviciul de stare civila) din zona de domiciliu a părinţilor. Dacă naşterea a fost înregistrată corect la autorităţile locale din altă ţară şi părinţii s-au întors cu copilul în România, certificatul de naştere al acestuia va fi transcris după procedura valabilă pentru certificatele procurate din străinătate. Ambasadele şi consulatele României pot efectua înscrierea certificatelor de stare civilă (naştere, căsătorie sau deces) emise de autorităţile statului în care îşi desfăşoară activitatea si sunt în măsură să ofere informaţii suplimentare, în funcţie de practica locală.

Anunțuri
Published in: on Octombrie 6, 2010 at 4:18 PM  Comments (4)  
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://avocata.wordpress.com/2010/10/06/procedura-inregistrarii-nasterii-in-strainatate/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 comentariiLasă un comentariu

  1. sunt in olanda si suntem amandoi romani . sunt insarcinata as vrea sa stiu ce drepturi are copilul in olanda

  2. ce documente trebuiesc pentru certificatul de nastere al copilului nascut in italia,pentru la consulatul roman..
    daca eu maduc in romania sami fac c.i ca mia expirat dupa ce il fac pot face cununia daca ea face 18 ani pe 31 iulie si atunci ii expira actul de indentitate si are mutatie pe alt oras. daca ei ii expira c.i o putem lua in spatiu cineva din familia noastra?

  3. imi cer scuze dar cum poate un ambasador roman in turcia sa elibereze un certificat de nastere fara stampila ambasadei certificatul copilului la ora actuala nu este valabil. ce ar trebui sa fac pentru ca nu pot s-ai fac pasaport.

  4. Buna ziua,
    Locuiesc in Belgia si in luna octombrie va trebui sa nasc. As vrea sa stiu dupa cat timp as putea sa merg in tara cu copilul, am inteles ca obtinerea actelor prin Ambasada/ Consulat, respectiv a certificatului de nastere dureaza pana la 30 zile si apoi obtinerea pasaportului pana la 90 zile.
    As putea sa ii fac carte de identitate belgiana? (cum ca e rezident aici bebelusul) si cu asta sa calatoresc in Romania, apoi sa fac Pasaportul copilului in Romania?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: