RETRACTUL LITIGIOS


Este acea operatiune juridica prin care, daca una dintre parti a vandut in conditiile legii un drept litigos, adversarul acesteia poate sa elimine din proces persoana care a cumparat dreptul litigios, platindu-i suma cu care a cumparat dreptul litigios impreuna cu dobanzile si cheltuielile aferente, conform art. 1402 C.civ.

Drepturi litigioase care se pot vinde:

Cesiunea (vanzarea) unui drept litigios poate avea ca obiect orice drept, real ori de creanta, fie un drept de proprietate intelectuala, drepturi succesorale, daca spre exemplu privesc masa de impartit sau cand exista neintelegeri intre mostenitori. Spre deosebire de o vanzare-cumparare obisnuita, vanzarea dreptului litigios este un contract in care partile nu cunosc existenta dreptului lor din momentul realizarii acordului de vointa. Dimpotriva, de aceea contractul este unul aleatoriu, caci vanzatorul nu poate garanta cumparatorului ca va castiga procesul.

Exista insa si interdictii cu privire la drepturile litigioase care pot fi vandute. Astfel, sunt interzise sub orice forma instrainarile unor terenuri aflate in litigiu pana la data ramanerii irevocabile si definitive a hotararii date in procesul respectiv. De asemenea, judecatorii, procurarii si avocatii nu pot cumpara drepturi litigioase care sunt de competenta curtii de apel in a caror circumscriptie isi exercita profesia sau functia. Iar procurorii de la Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie precum si judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie nu pot cumpara drepturi litigioase indiferent de locul in care s-ar judeca procesul respectiv pe teritoriul Romaniei.

Conditiile retractului litigios

Cu alte cuvinte, pentru ca retractul sa fie unul valabil este obligatoriu sa existe:
-un proces aflat in curs de judecata de fond, atat la momentul realizarii cesiunii dreptului cat si la momentul efecutarii retractului litigios.
-cesiune sa se faca in schimbul unui pret. Cu alte cuvinte nu poate exista retract litigios in cazul contractului de intretinere, schimb ori donatie, contracte care nu au pret.
-exercitarea retractului trebuie sa fie insotita de remiterea pretului, a cheltuielilor si a dobanzilor aferente, asa cum se specifica in art. 1402 C civ.
-retractul sa fie exercitat in fata instantei de juecata sau sa fie notificat pe cale extrajudiciara

Cazuri in care nu se poate efectua retractul litigios

Legea prevede limitativ ca nu se poate exercita retractul litigios in urmatoarele cazuri:
-cand cesiunea s-a facut catre un comostenitor sau un coproprietar al dreptului cedat
-cand cesiunea s-a facut de la un creditor pentru a plati o creanta
-cand cesiunea s-a facut catre posesorul fondului asupra caruia exista litigiul

Efectele retractului litigios

Cel mai important efect al retractului litigios este stingerea procesului, pentru ca cel care il exercita – retractantul – dobandeste in fapt atat calitatea de reclamant cat si cea de parat in acelasi proces, ceea ce nu este posibil in materie procesuala. Cedentul, cel care a vandut dreptul litigios, nu va putea cere retractantului sa ii plateasca pretul cesiunii in cazul in care nu il primeste de la cesionar, deoarece nu s-a format nici un raport juridic intre acestia.


Anunțuri
Published in: on August 28, 2011 at 10:14 AM  Comments (1)  
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://avocata.wordpress.com/2011/08/28/364/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Buna seara,
    M-ar interesa daca ati putea sa-mi spuneti exact unde este reglementat urmatorul paragraf „Exista insa si interdictii cu privire la drepturile litigioase care pot fi vandute. Astfel, sunt interzise sub orice forma instrainarile unor terenuri aflate in litigiu pana la data ramanerii irevocabile si definitive a hotararii date in procesul respectiv.”
    Stiu ca legea care reglementa circulaţia juridică a terenurilor a fost abrogata.
    Multumiri anticipate!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: