Despre raspunderea fostilor asociati si administratori in caz de cesiune a partilor sociale ale societatii debitoare


Tot mai frecvent, pe fundalul crizei, oameni de afaceri mai mari sau mai mici incearca sa fuga de datoriile create de afacerea lor cesionandu-si partile sociale si renuntand la orice calitate in firma.

De obicei, intermediarii gasesc cumparatori din alte zone ale tarii decat cea in care are sediul firma cesionata, persoane care nu detin in proprietate bunuri imobile sau mobile, si care pentru o suma modica semneaza orice.

Pentru care datorii ale firmei raspunde in continuare asociatul-administrator cedent?

a) Instrumentele de plata emise de societate si avalizate in nume personal ii vor putea fi opuse ca titluri executorii in temeiul carora creditorii ii vor putea executa silit averea personala mobiliara si imobiliara, conform dispozitiilor privind avalul din Legea 58/1934 si Legea 59/1934.

Astfel, atunci cand acceptati file CEC si Bilete la ordin ca garantie sau ca plata pentru marfa livrata sau serviciile prestate, intelept este sa solicitati avalizarea in nume propriu de catre administrator/asociat.

In acest fel, in caz de cesiune a partilor sociale ale firmei catre un ilustru si insolvabil necunoscut, in caz de faliment fara bunuri, va ramane un obligat impotriva caruia sa va indreptati.

b) Imprumuturile bancare contractate de societati sunt, in marea majoritate a cazurilor, garantate de asociatii-administratori in nume personal, prin avalizarea unui bilet la ordin garantie sau prin emiterea de fidejusiuni in conditiile art. 1652 si urm. Cod Civil. De obicei, fidejusiunile au inserate clauze de renuntare la beneficiul de diviziune si discutiune.

Fie in temeiul avalului, fie in temeiul contractului de fidejusiune, banca se va indrepta impotriva fostilor asociati-administratori care si-au cesionat partile sociale.

Garantia personala constituita prin aval sau prin fidejusiune se deosebeste de garantiile reale constituite prin contracte de ipoteca sau gaj deoarece ea nu se refera doar la bunurile existente in patrimoniul debitorului garant la momentul emiterii garantiei, ci la intreg patrimoniul prezent si viitor al acestuia, permitand urmarirea silita a bunurilor care intra in patrimoniul debitorului chiar si dupa data inceperii executarii silite.

Implicit, garantiile reale oferite de fostii asociati-administratori pentru datoriile societatii ale caror parti sociale le-au cesionat, raman valabile in continuare. Bunurile grevate in acest fel prin ipoteca sau gaj vor putea fi executate silit pentru datoriile societatii imprumutate.

Cedentii care au calitatea de garanti se vor putea intoarce pentru sumele platite in contul datoriilor societatii ale carei parti sociale le-au cesionat, impotriva societatii, insa acest fapt nu constituie o consolare in cazul in care firma pe care au cesionat-o este insolvabila.

In contractele comerciale pe care le incheiati se pot insera si clauze prin care societatea co-contractanta sa fie obligata sa notifice orice schimbare a asociatilor/administratorilor; de asemenea, avand in vedere ca multe contracte se incheie in considerarea calitatilor persoanei care conduce si reprezinta la acel moment societatea in cauza, se pot insera si clauze prin care aceasta se obliga sa nu instraineze partile sociale pe durata derularii contractului respectiv. In caz de incalcare a clauzei, se poate invoca inclusiv inselaciunea in contracte.

Chiar daca iesirea din zona de foc a asociatului/administrator cedent poate fi gandita si instrumentata din timp, in sensul instrainarii tuturor bunurilor urmaribile din patrimoniul sau si chiar al societatii, in cazul existentei unor garantii personale acordate de acesta unor creditori ai societatii el va raspunde si cu bunurile ce vor intra in viitor in patrimoniul sau, prin mosteniri, donatii, constituirea de noi societati etc.

c) De asemenea, este posibila in continuare si antrenarea raspunderii sale patrimoniale in temeiul Legii 85/2006 pentru datoriile societatii, daca aceasta intra in faliment. Astfel, se poate proba contributia sa la intrarea societatii in insolventa, in calitate de administrator de drept sau chiar de administrator de fapt, in cazul acelor asociati care nu au avut oficial calitatea de administratori.

In raportul privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia starii de insolventa a debitoarei, administratorul judiciar va trebui sa analizeze activitatea debitoarei din ultimii ani, si o cesiune survenita cu putin timp inainte de declansarea procedurii nu-l va impiedica sa observe ca, de fapt, situatia firmei se datoreaza activitatii desfasurate sub conducerea administratorului-asociat de dinainte de cesiune, si nu actualului asociat/administrator.

La propunerea administratorului/lichidatorului judiciar, sau chiar a Comitetului Creditorilor, judecatorul sindic va putea dispune angajarea raspunderii patrimoniale a persoanelor care au cauzat starea de insolventa a debitoarei, conform art. 138 din Legea nr. 85/2006, prin folosirea bunurilor sau creditelor societatii in folosul propriu sau al unui tert, prin efectuarea de acte de comert in interes propriu, sub acoperirea persoanei juridice, prin dispunerea, in interes propriu, a continuarii unei activitati care ducea in mod vadit societatea la incetare de plati, prin tinerea unei contabilitati fictive, provocarea disparitiei unor documente contabile sau neindeplinirea obligatiei de a tine evidenta contabila legala, prin deturnarea sau ascunderea unei parti din activul societatii ori marirea fictive a pasivului acesteia, prin utilizarea de mijloace ruinatoare pentru procurarea de fonduri pentru societate, in scopul intarzierii incetarii de plati sau prin efectuarea directa sau prin subordonati de plati preferentiale catre un creditor in dauna celorlalti creditori, in luna precedenta incetarii platilor.

Cu aceasta sentinta de angajare a raspunderii patrimoniale debitorul va fi executat silit, executarea putand incepe in termen de 3 ani de la pronuntarea hotararii, care este definitiva si executorie, si poate continua atat timp cat creditorul urmaritor are rabdare ca in patrimoniul debitorului urmarit, fost asociat/administrator, sa reintre bunuri urmaribile, in situatia in care acesta si-a regizat iesirea din scena in asa fel incat la momentul respectiv sa fi instrainat toate bunurile sale mobile si imobile ce puteau fi executate silit.

Debitorii de rea credinta trebuie sa aiba in vedere ca legea stabileste in favoarea creditorilor si dreptul de a ataca, in nume personal, actele frauduloase facute de debitor in prejudiciul drepturilor lor, precum si dreptul de a exercita toate drepturile si actiunile debitorului lor, afara de acelea care ii sunt exclusiv personale, astfel ca acestia au posibilitatea refacerii unui patrimoniu spoliat cu grija.

sursa:avocat.net

Published in: on martie 13, 2009 at 11:59 AM  Comments (7)  
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://avocata.blog/2009/03/13/despre-raspunderea-fostilor-asociati-si-administratori-in-caz-de-cesiune-a-partilor-sociale-ale-societatii-debitoare/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 comentariiLasă un comentariu

  1. este necesara autentificarea contractului de cesiune a partilor sociale de catre un avocat?

    Apreciază

    • Da, contractul de cesiune trebuie atestat de avocat.

      Apreciază

  2. […] ai propriei afaceri, caz foarte intalnit la noi.  De asemenea va recomand un interesant articol pe aceasta […]

    Apreciază

  3. […] Despre raspunderea fostilor asociati si administratori in caz de cesiune a partilor sociale ale soci… March 2009 3 comments 5 […]

    Apreciază

  4. Un articol interesant. multumim.

    Apreciază

  5. Buna seara,
    Stimate d-le avocat va deranjez in legatura cu o situatie urgenta legata de o firma in insolventa.
    In anul 2010 am hotarat impreuna cu un amic sa ne deschidem o afacere.Prietenul meu a venit cu ideea de a lua o firma cu vechime de la altcineva,o cunostiinta de-a lui.Dupa ceva timp mi-a spus numele unei firme pentru a o verifica-o daca are datorii la stat si mi-a transmis ca daca este ok trebuie sa o iau doar pe numele meu (unic asociat)deoarece el mai are deja 2 firme pe numele sau.Am verificat numele firmei pe recom,totul parea ok,in maxim o saptamana ne-am prezentat la un notariat pentru a o prelua-o.Tot ce mi se ceruse era o copie dupa buletin si 1000 ron ,adica jumatate din plata actelor notariale.De buna credinta fiind am semnat contractul de cestiune si tot ce mi s-a dat sa semnez……peste 50 de pagini.Mi s-a arat o copie dupa un bilant si o balanta care aratau ok ,firma fara datorii.Firma era cu sediul in judetul OLT,Eu locuiesc in bucuresti.La maxim o luna de la data preluarii firmei mi-a venit acasa o instiintare sa ma prezint cu actele contabile ale firmei.Cautand acele copii pe care le vazusem la notariat intre acte am observat cu stupoate ca ele nu mai existau.Am sunat la amicul meu care m-a linistit spunandu-mi ca va discuta cu fostii administratori si le vor trimite ei prin fax.La inca o luna diferenta mi-a venit acasa o alta instiinatre cum ca firma a intrat in faliment.Am discutat din nou cu persoana care m-a asiguarat ca nu este nici o problema si ca in cel mai scurt timp posibil rezolva intreaga situatie.Dupa 6 luni ,adica acum cateva zile am primit acasa o CITATIE,PE NUMELE MEU IN CALITATE DE PARAT IN PROCES CU D.G.F.P OLTIN CALITATE DE CREDITOR PENTRU FOND-PROCEDURA INSOLVENTEI ,SOC CU RASPUNDERE LIMITATA.ODATA CU ACEASTA CITATIE A VENIT SI O CERERE DE EXTINDERE A RASPUNDERII PATRIMONIALEPRIVIND PALTA UNOR DATORII CU SUMA DE 1.210.245,00 LEI…..PRESUPUN CA INSEAMNA APROCIMATIV 12 MILIARDE DE LEI VECHI!!!!!!!!!!!!
    MENTIONEZ CA EU NU AM FACUT NIMIC CU SAU LEGAT DE ACEASTA SOCIETATE,ASA CUM AM PRIMIT ACTELE ASA AU RAMAS PANA IN MOMENTUL DE FATA DEOARECE AMICUL MEU A TOT AMANAT MICA AFACERE PE CARE VROIAM SA NE-O DESCHIDEM!!!Nu stiu cum sa procedez,Citatia era pt data de 14 02 2011 insa am timis un fax judecatoriei olt pentru amanarea procesului pentru a-mi putea angaja un aparator.In momentul de fata sunt disperat!si cautand pe internet am gasit ca aceasta practica este foarte des intalnita la noi de la un timp.Administratori care fac datorii foarte mari si predau sociatatea.In actele semnate de mine..cele muuullllttteee pagini apare un paragraf care spune ca eu stiu despre situatia firmei si preiau activele si pasivele si mi le asum inclusiv datoriile catre terti…………..repet eu am verificat aceasta firma…..insa acum privind in trecut am observat ca mie mi s-a dat un nume de firma foooarte asemanator cu cel al acestei firme,difera un cuvant de la sfasit,mi s-au aratat niste acte contabile false si nu as fi fost niciodata deacord sa preiau o datorie de 12 miliarde de lei in conditiile in care lucrez ca si conducator auto iar sotia mea ca si agent de turism cu un venit lunar impreuna de aprox 2500 ron!!!CE POT FACE ACUM?AM SEMNAT ACELE ACTE INSA AM CREZUT CA NU ESTE NICI O PROBLEMA!!!!NU SE POATE DEMONSTRA CUMVA CA NU EU AM FACUT ACELE DATORII????MOMENTAN EU,SOTIA SI FIUL MEU IN VARSTA DE 8 LUNI LOCUIM IN APARTAMENTUL PARINTILOR MEI SI NU AVEM PROPRIETATI..INSA…..NU STIU CE SA FAC???STIU CA TREBUIE SA APELEZ LA ANGAJAREA UNUI AVOCAT INSA AM NEVOIE DE CINEVA EXPERIMENTAT IN DOMENIU!VA ROG FOARTE MULT SA-MI SPUNETI CE SAU DACA SE MAI POATE FACE CEVA DEOARECE SUMA ACEASTA NU O POT STRANGE NICI INTR-O VIATA DE ACUM INCOLO!ASTEPT UN RASPUNS URGENT DE LA DVS CAT MAI REPEDE POSIBIL!IN SPERANTA UNUI SFAT URGENT SAU A UNEI EVENTUALE COLABORARI VA MULTUMESC ANTICIPAT.NR TEL 0769 629 149

    Apreciază

  6. Am si eu o problema foarte mare cu privire la un B.O lasat la banca ptr un ctr de investitii pe firma . Am cumparat un utilaj JCB …prin credit de investiti ,banca a facut demersurile ,a vb cu firma care vindea utilajul a cerut actele acelui utilaj dupa care a dat drumul banilor in contul firmei respective .Am semnat un B.O . pe persoana fizica ,am platit un an jumate .Firma a intrat in faliment in 2009 si apoi a fost radiata . Banca acum face executare silita imobilului meu . Ce sanse am de a scapa de executare silita ?Eu cand am inceput afacerea am vandut un apartament ,deci am intrat cu bani multi in firma ,dar acesti bani i/am pierdut din cauza crizei .Si am primit un imobil de la tatal meu cu care locuiesc si in acest moment .Ce pot face in aceasta situatie de a scapa de executarea banci ?

    Apreciază


Lasă un comentariu