BILETUL LA ORDIN-avantaje


Fotografie de Startup Stock Photos pe Pexels.com

Avantajul principal al biletului la ordin rezidă în faptul că, la scadenţă, biletul la ordin devine titlu executoriu.
Biletul la ordin este definit ca fiind acel înscris comercial (titlu de credit) prin care o persoană numită emitent sau subscriitor (debitorul) îşi asumă obligaţia personală şi necondiţionată să plătească pentru respectivul înscris unei alte persoane numite beneficiar (creditor) o anumită sumă de bani, la o dată fixă numită scadenţă şi într-un loc bine determinat.
Legea nr. 58/1934, aşa cum a fost modificată, prevede menţiunile esenţiale pe care trebuie să le cuprindă un bilet la ordin, şi anume:
• denumirea de bilet la ordin;
• data emisiunii;
• scadenţa;
• menţionarea obligaţiei personale şi necondiţionate de a plăti suma de bani;
• numele beneficiarului;
• semnătura subscriitorului sau a emitentului;
• locul de plată.
Spre deosebire de cambie, în biletul la ordin nu figurează numele trasului, deoarece trăgătorul şi trasul se identifică cu persoana emitentului. Tot spre deosebire de cambie, care este creată la iniţiativa creditorului, biletul la ordin este creat la iniţiativa debitorului. Biletul la ordin poate fi transmis prin gir şi poate fi garantat prin aval.
Dar cel mai important lucru este acela că, spre deosebire de ordinul de plată, efectuarea plăţii prin bilet la ordin are un mare avantaj şi anume că, la scadenţă, biletul la ordin devine titlu excecutoriu. Din punct de vedere practic, aceasta înseamnă că dacă debitorul nu şi-a achitat datoria, creditorul poate să treacă la executarea silită a acestuia, eliminându-se faza îndelungată a judecăţii şi obţinerii unei hotărâri definitive care să fie ulterior investită cu formula executorie.

Singura cale de atac împotriva executării biletului la ordin, opoziţia la executare, poate fi intentată potrivit art.62 din Legea nr. 58/ 1934 asupra acestuia în termen de 5 zile de la data primirii somaţiei de executare de către debitor, iar nu de la data comunicării actului de procedură, cum este prevăzut în general.
Cu privire la emiterea biletelor la ordin fără acoperire în cont, se constată că, în cazul în care biletul la ordin nu este emis în condiţiile prevăzute în art. 104 pct. 2 din Legea nr. 58/1934, sunt aplicabile dispoziţiile acestei legi privitoare la gir, scadenţa, plata, acţiunea sau executarea cambială, regres în caz de neplată şi protest, fapta neconstituind infracţiune, ci se situează în domeniul dreptului civil.

În cazul în care, însă, prin emiterea biletului la ordin fără acoperire creditorul este indus în eroare, în scopul obţinerii unui folos material injust şi dacă s-a cauzat acestuia o pagubă, fapta constituie infracţiunea de înşelăciune în convenţii, prevăzută în art. 215 alin. (3) C. pen.
Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit prin decizia nr. 338 din 13 decembrie 2004 că „Emiterea unui bilet la ordin pentru a cărui valorificare la data scadenţei nu există acoperirea necesară nu constituie infracţiune în lipsa unor elemente subiective sau obiective corespunzătoare conţinutului constitutiv al unei fapte penale.
Când beneficiarul este indus sau menţinut în eroare, cu prilejul încheierii sau executării unui contract, prin prezentarea ca fiind adevărat faptul mincinos că există acoperire în cont pentru încasare, în aşa fel încât fără această eroare cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul, fapta constituie infracţiunea de înşelăciune prevăzută în art. 215 alin. (3) C. pen“.

Published in: on octombrie 1, 2009 at 9:08 AM  Comments (41)  
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://avocata.blog/2009/10/01/biletul-la-ordin-avantaje/trackback/

RSS feed for comments on this post.

41 comentariiLasă un comentariu

  1. Buna,
    Numele meu este Marius, am varsta de 23 de ani iar acum 3 ani am deschis o firma cu un prieten de-al meu, care din pacate nu mai functioneaza foarte bine nemaiputand sa acoperim creditele care le avem pe aceasta. Timp de un an jumate firma a functionat nu bine ci foarte bine dar dupa aceasta perioada s-a stricat totul. Am incercat sa o sustinem din imprumuturi private si cu o linie de credit de la 2 banci ( Transilvania si Banc Post ), de la prima cu suma de 40.000 Ron iar de la a doua banca cu suma de 120.000 Ron . In schimbul acestor sume am semnat bilete la ordin avalizate atat eu cat si prietenul meu cu sotia sa. In momentul de fata nu mai putem platii ratele pe care ni le au stabilit ei. Eu nu am nici un bun personal pe numele meu . Ce se v-a intampla daca bancile vor trece la executare silita. Pe firma am doar o remorca si un camion in val de 50.000 Ron mobilier de 6.000 ron si cam atat.
    In cazul in care nu mai au de executat nimik din firma ce vor executa ???? eu neavand nimik………..Vor cere restul sumei prietenului meu sau …………?????????????

    Va multumesc mult pt raspuns.

    Apreciază

    • Execuratea silita incepe cu bunurile firmei,urmind ca,daca prin bunurile detinute de aceasta nu se acopera suma,atunci,pentru ca ati avalizat toti biletele la ordin,ve-ti fi executati silit si personal,atit pe bunurile comune ale asociatilor cu sotiile lor,cit si pe bunurile proprii ale acestora.Avalizarea biletelor la ordin,inseamna girarea firmei cu bunurile personale ale asociatilor a imprumuturilor dobindite.Biletele la ordin sint executorii de drept.Succes!

      Apreciază

  2. se scrie veti fi executati avocatico :), iar patrimoniul sotiei va fi neafectat de executarea silita, el nefiind obiectul unui partaj.Multa bafta!

    Apreciază

  3. Ptr.Mada:scuze pentru greseala,insa raspunsurile sint date mereu in mare graba si …graba strica treaba.
    In ceea ce priveste executarea silita a sotiei,cred ca esti in eroare,deoarece de obicei la banca se cere avalizarea biletelor la ordin de ambii soti.Daca sotia a avalizat biletele , inseamna ca a girat pentru imprumutul luat de sot,fara protest, in cazul unei eventuale executari silite.

    Apreciază

  4. Da ai dreptate, si sotia a avalizat biletul la ordin prin urmare raspunde direct cu patrimoniul propriu in acoperirea prejudiciului creat. Graba strica treaba 🙂

    Apreciază

  5. Buna ziua, sintem 2 asociati intr-o firma care, din cauza crizei, are mari probleme, si nu poate sa mai plateasca (momentan) un credit bancar de aprox 10.000 Euro. Creditul e garantat 70 % de Fondul National de Garantare, plus 2 masini Solenza (deci ar fi acoperitor). In contract, scrie ca ma oblig sa semnez 2 bilete la ordin in alb, fara protest, avalizate in nume personal, dar nu le-am semnat (cu toate acestea, creditul a fost acordat). Banca ma tot cheama sa le semnez, dar eu refuz. Pot fi dat in judecata de banca, sau pot fi executat silit ? Ce riscuri imi asum daca nu le semnez (daca le semnez, stiu f. bine ce inseamna) ? Credeti ca-i renteaza bancii sa ma dea in judecata (tinind cont de suma, si de „rapiditatea” proceselor in Ro), mai ales ca exista garantii pt suma respectiva ? Mai mult, partenerul meu, desi nu se angajeaza in contract sa semneze in nume personal bilete la ordin, a facut-o (a semnat in nume personal chiar doua). Insa insistenta bancii e sufocanta – asa sint toate bancile ?

    Apreciază

    • Bineinteles ca nu ar trebui semnate aceste bilete avlizate fara protest,iar daca creditul a fost acordat,atunci chiar nu vad de ce ati mai semna,mai ales ca momentan nu mai puteti plati creditul.Banca nu are altceva de facut decit sa-si indestuleze creanta din bunurile cu care ati garantat si eventual,in cazul in care acestea nu mai acopera valoarea respectiva , cu executarea averii personale a partenerului d-voastra,care a semnat si avalizat bo.

      Apreciază

  6. Buna ziua,
    am si eu o intrebare referitoare la biletele la ordin in alb: am incheiat niste contracte de leasing, iar clientii ne-au oferit bilete la ordin in alb. Problema este ca termenul de decadere de trei ani de la emitere a trecut si nu stiu care este solutia. In primul rand, as vrea un raspuns, va rog, referitor la momentul in care se considera ca a fost emis un bilet in alb care nu prevede nicio data? Si in al doilea rand, care e scadenta acestuia? Este vorba de un bilet la ordin la vedere, fiindca scadenta nu e prevazuta?

    Si o alta intrebare…aaceste bilete nu corespund cu anexa 3 din Norma 6/2008, sunt pe o forma mai veche…ele mai sunt valabile daca s-a folosit forma veche, abrogata a acestora?

    Apreciază

  7. multumesc mult

    Apreciază

  8. am semnat si eu un bilet la ordin avalizat, pe care nu l-am putut plati. am primit zilele astea o comunicare de horarare civila. am in proprietate un apartament impreuna cu sotul, dar el nu a semnat biletul… atunci mai pot trece asupra executarii silite a apartamentului daca eu detin doar jumatate din el?

    Apreciază

  9. buna ziua am si eu o problema am facut un credit la cec bank si mi-au dat bilet la ordin in alb dar nu la-m semnat si acestea miau fost furate acum a aparut un bilet la ordin complectat si miau facut executare silita pe casa mea ce trebuie sa fac sa opresc asta normal ar trebui sa ia casa care o au in garantie nu proprietatea mae va multumesc

    Apreciază

    • Faceti contestatie la executare si inscrieti biletele la ordin in fals.Garantia trebuie executata cu intiietate.

      Apreciază

  10. buna ziua ma numesc anca si am si eu o problema in 2009 am luaat un credit de 20000 ron si am garantat cu un imobil cei de la cec miau dat niste bilete in alb nu am semnat si nu am complectat in 2011 martie mi-au fost furate acum mi-a venit acasa publicatia de vanzare la imobilul meu si ce cu care am garantat ce pot sa fac sa opresc licitatia

    Apreciază

  11. buna ziua ma numele meu este crina si am si eu o problema am o firma de imobiliare si sunt asiciat unic am facut un credit la banka si cad am luat credit miau dat bilet la ordin in alb nu unu ci 3 dar nu le-am semnat niceodata acum am primit o publicatie la casa mea cat si la casa cu care am garantat dar problema e ca eu nu am semnat acel bilet cum pot ei sa puna litigiu pe casa mea si mai ales sa o scoata la vanzare acele bilete miau fost furate si acum a aparut un bilet complectat si semnat seamana cu samnatura mea dar nu e al meu ce pot sa fac ca pe baza acelui bilet imi fac executare silita ce pot sa fac casa nu ma execute atata timp cat nu am semnat va multumesc

    Apreciază

    • Trebuie sa faceti actiune in instanta(contestatie la executare daca e cazul),sa inscrieti in fals semnatura de pe bilet .Luati legatura cu un avocat.

      Apreciază

  12. Buna Ziua,

    Am incasat 7 bilete la ordin de la o firma. Aceasta firma a intrat in faliment. Ce pot sa fac sa imi recuperez banii? Din cate am inteles administratorul firmei nu are proprietati. Ce pot sa fac si daca el va fi afectat cu ceva? adica dosar penal sau ceva.

    Iti multumesc

    Apreciază

    • Dupa ce le investiti cu formula executorie,puteti sa va inscrieti la masa credala a societatii,in vedererea recuperarii debitelor.Daca b.o sint avalizate de catre administrator puteti sa va indreptati impotriva averii administratorului.

      Apreciază

  13. Buna ziua,
    Numele meu este Horia si am o nelamurire. In luna mai am imprumutat o persoana cu suma de 60.000RON printr-un act notarial,suma ce urma a-mi fi restituita in termen de 60 zile.Acest lucru nu s-a intamplat.Cum pot sa imi recuperez datoria?Persoana in cauza trebuie data in judecata,sau pe baza actului notarial pot sa trec direct la executare silita?

    Apreciază

    • Direct la executarea silita!

      Apreciază

  14. Buna ziua, acum cativa ani am detinut o firma (asociat unic) si la vremea respectiva am contractat un credit pe societate dar am semnat bilet la ordin avalizat, pe persoana fizica. Doi ani mai tarziu am vandut societatea cu transfer de responsabilitate (hotarere judecatoreasca). Acum am aflat ca noul asociat nu a mai platit creditul in continuare, iar banca ma ameninta ca va folosi biletul la ordin daca nu platesc!!! In plus noul proprietar a solicitat de doua ori schimbarea actelor la banca dar a fost refuzat.
    Va rog sa ma ajutati cu un sfat/posibil scenariu.

    Multumesc frumos,
    Daniel.

    Apreciază

    • Din pacate,legislatia noastra permite creditorului sa porneasca executarea impotriva debitorului fara a-i impune acestuia o ordine fireasca a executarii .In mod normal,trebuia executat administratorul srl,apoi,garantii,avalistii etc.Aceasta fiind situatia,creditorii prefera executarea debitorului impotriva caruia au cel mai solid titlu(in cazul d-voastra bilet avalizat).Situatia e dificila ,creditorul va incerca executarea impotriva d-voastra si va cauta toate modalitatile e a-si recupera banii.Insa ,dupa cum banuiesc,executarea ar putea fi prescrisa,biletele la ordin fiind valabile 3 ani de la semnarea lor. Mai mult,in anul 2010, biletele la ordin s-au schimbat,cele vechi fiind nule absolut,nefiind posibila executarea in baza acestui titlu.

      Apreciază

      • Buna ziua, imi puteti da mai multe detalii cu privire la nulitatea BO emise inainte de anul 2010? Prin ce act normativ se reglementeaza acest aspect? Multumesc

        Apreciază

  15. In opinia mea, lipsa acoperirii necesare in cont atunci cand se emite un bilet la ordin este absolut normala. AStfel, biletul la ordin reprezinta o recunoastere de datorie. In plus, este un titlu de creanta si da nastere la o obligatie civila autonoma. Pornind de aici, apreciez ca emiterea unui bilet la ordin fara a exista dispionibilul necesar nu ar trebui sa reprezinte un subiect de studiu. In ceea ce priveste lipsa disponibilului la scadenta, problema care trebuie pusa o reprezinta natura juridica a raspunderii emitentului. Opinez ca vorbim despre o raspundere civila si numai atat. Astfel, trebuie delimitat ilicitul penal de ilicitul civil. Intr-o decizie de speta a fostului Tribunal Suprem (intr-o perioada in care legea chiar se interpreta si se discuta aprins pe marginea oricarei virguli) acesta a statuat in sensul ca nu poate fi vorba de inselaciune nici atuunci cand o obligatie civila a fost asumata stiind de la inceput inca faptul ca aceasta nu va fi executata. Consider ca se produce o mare eroare atunci cand sunt condamnate persoane pentru emiterea de bilete la ordin fara acoperire intrucat acestea prin natura lor juridica reprezinta titluri de credit. Daca mergem pe rationamentul care conduce la condamnare la fel de usor ar trebui sa condamnam persoane si pentru nexecutarea unor contracte de imprumut intrucat…bnu exista disponibil. Gresit. In opinia mea dispozitia din art. 1 al protocolului 4 la CEDO „Nimeni nu poate fi privat de liberatatea sa pentru simplul motiv ca nu este in masura sa execute o obligatie contractuala”, reprezinta primul punct in care orice procedura care conduce la raspunderea penala ar trebui oprita.

    In concluzie, intrebarea este ünde se termina ilicitul civil si unde incepe ilicitul penal in aceasta materie in opinia dvs?”.

    Va multumesc!

    Apreciază

  16. Am avut o firma. Acum este in faliment. Nu sunt bunuri pe firma iar eu nu detin bunuri, conturi etc. Am avalizat niste bilete la ordin, stiu ca sunt raspunzatoare pentru ele, dar daca nu detin nimic ce pot face si pana cand pot sa-mi urmareasca bunurile. Mentionez ca nu am niciun fel de venit, nici macar salariu.

    Apreciază

    • Executarea se prescrie in 3 ani de la data obtinerii hotaririi definitive si irevocabile.

      Apreciază

      • Dar daca au poprit conturi nu se mai prescrie?

        Apreciază

  17. Buna dimineata,

    Stimati doamna avocat, sper sa ma puteti ajuta si pe mine, deoarece in privinta unei situatii in care tot ce se intampla se doreste doar sicanarea mea.

    Nu sunt un bun povestitor, dar voi incerca sa fiu cat se poate de clar.
    Am avut o colaborare cu o firma, cu care practic eram angajatul lor, iar activitatea consta in largirea bazei de clienti, incasarea soldurilor etc (reprezentant vanzari), doar ca aceasta colaborare functiona in baza unui contract comercial intre firma personala (srl) si firma angajatoare.
    La semnarea contractului, mi-au cerut un BO avalizat in alb, lucru care l-am si facut, pentru a constitui o garantie a banilor pe care ii incasam, undeva intre 30 000 – 50 000 RON saptamanal.
    La sfarsitul fiecarei luni, imi trimiteau pe mail situatia activitatii mele si valoarea care trebuia facturata, aceasta factura lunara constituind salariul.
    Dupa o buna perioada de timp, mai bine de un an, am intrat nu mi-au mai achitat factura.
    Imi tot spuneau ca se va plati, ma pasau de la unul la altul, dar nu am primit nimic.
    Trecuse o luna de zile si nu dadeau nici un semn ca-mi vor plati factura.
    In acest moment am inceput sa trimit notificari scrise vizavi de plata celor 2 facturi si ca raspuns am primit denuntarea unilaterala a contractului si sa ma prezint la sediul firmei sa predau masina, chitantierele, etc.
    Dupa cateva saptamani de cand am predat tot ce detineam de la ei, am primit pe mail si comunicarea in care era detaliata activitatea mea si suma pe care trebuia sa o facturez.
    Am emis a doua factura si am asteptat sa se solutioneze situatia.
    In momentul cand le-am predat actele si bunurile, imi oprisem suma primei facturi si am aproximat valoarea celei de-a doua, la care am retinut sumat de aprox 250 ron in plus, deoarece eu nu puteam sa calculez valoarea fixa ci doar estimativa a facturii.
    Dupa acest scenariu, la cateva luni distanta, m-a sunat un recuperator pentru a achita suma retinuta de mine.
    I-am spus acestuia ca nu am nici o datorie fata de acestia justificandu-i cu acte probatorii, urmand ca dupa retragerea acestuia sa ma cheme la conciliere.
    La conciliere, ei doreau sa depun banii in contul lor, urmand ca ei sa-mi faca plata ulterior, ceea ce eu nu credeam ca se va intampla. Propunerea mea a fost de incheia un proces verbal de stergere a datoriei, a mea catre ei si a lor catre mine si emiterea unor chitante de catre mine pentru acea suma de bani, lucrul care nu l-au acceptat.
    Aceste chitante erau emise de catre mine, dar nu au vrut sa le primeasca.
    Aceasta conciliere a avut loc la sfarsitul lui 2010.
    La inceputul lui 2011, m-au sunat de la politie ca este facuta o plangere penala impotriva mea de furt a unor bani, asa ca a trebuit sa merg sa dau cu subsemnatul, predand si acele chitante emise cu un an inainte.
    Ofiterul de politie mi-a spus ca in cazul in care considera procurorul sa mai dau vreo declaratie ma vor contacta, daca nu se inchide cazul.
    Dupa aceasta experienta, am avut o perioada de liniste, pana saptamana trecuta, cand am primit o comunicare de la un executor judecatoresc, ca mi-a pus poprire pe conturi si sa platesc respectiva suma plus comisioanele lor in contul lor.
    La comunicare, este atasata si copia BO-ului si un proces verbal pentru taxele platite.
    Este posibil si legal sa se intample un astfel de lucru, atata timp cat eu am o datorie de aprox 250 ron, iar suma totala pe bilet este de 11050 ron?
    Ce posibilitati pot avea in aceasta situatie?
    Mi se pare ca aceasta actiune a lor este abuziva si ilegala. Dv ce parere aveti?

    P.S. Referitor la suma care o retinusem in plus fata de datoria pe care ei o aveau la mine, am dorit sa-i predau politistului caruia i-am predat si chitantele si nu a vrut sa-i primeasca, mi-a spus sa astept.

    Va multumesc pentru sfaturile pe care mi le veti da.

    Apreciază

  18. Buna ziua. Am avut o firma pe care am cesionat-o dar au ramas bilete la ordin semnate de mine in calitate de administrator neplatite.eu am cedat firma cu tot cu datorii . ce mi se poate intampla ? multumesc

    Apreciază

    • NIMIC NU VI SE POATE INTIMPLA.RASPUNDE ADMINISTRATORUL ACTUAL.

      Apreciază

  19. Societatea la care sunt administrator si asociat unic a intrat in faliment. pe firma nu sunt bunuri pentru a acoperi o datorie. In contul acesteia am avalizat niste bilete la ordin.Nu am conturi, bunuri si nici nu lucrez in prezent deci nu au ce sa-mi ia. Intr-un singur cont personal sunt indisponibilizati 80 lei de catre executorul judecatoresc. Pana cand pot sa traga de mine creditorii? Biletele au avut data scadenta ianuarie 2011.

    Apreciază

  20. va rog mult sa ma ajutati in acesta mare problema ….
    E vorba de un credit luat pe firma fara garantie ,doar ca s-a semnat un bilet la ordin avalizat pe pers fizica …FIRMA ESTE CU ACTIVITATEA SUSPENDATA ….creditul fiind in euro ,tot cescand dobanda ,am tot facut cereri catre ei …de amnare a ratelor ,cu motivul ca nu avem activitate ,dar nu am primit nici un raspuns …s-au facut plati permanent dar sume mai mici decat prevedea graficul ….de cateva luni ne am trezit cu BILETUL la plata fara sa fim anuntati ….nu am mai primit de la ei nici o hartie de ani de zile pana ce ne au anuntat ca au introdus acel bilet la plata …. ….au cerut in instanta investirea cu formula executorie ..am facut recurs care a fost respins ( cu toate ca am depus copii dupa toate platile si toate documentele si cererile catre bancopst ) ….VOIAM sa stiu ce va urma …..daca pot sa mi pun casa la adapost sa nu ma trezesc cu ea vanduta de executori ……uitasem sa mai spun ca banca mi a facut o oferta in ultima vreme de a plati timp de un an 140 euro si apoi cate 500 eu timp de 8 ani(creditul era pe 10 ani ..scadenata lui era in anul 2020 …..nu stiu ce sa fac …140 s ar putea plati dar dupa un an nici o posibilitate …noi le am cerut sa platim cate 500 lei lunar …..daca acept aceasta oferta ei vor renunta la executare ????mai avem timp sa punem la adapost locuinta ? respingerea recursului a avut loc in data de 28 ianuarie 2013 ….VA MULTUMESC MULT .

    Apreciază

  21. o alta intrebare ,daca creditul era scadent in 2020 iar in contractul de credit nu este prevazut acest bilet la ordin la GRANTII ….ei aveau voie sa l introduca la plata ..cu 8 ani inainte ?? si din cate stiu biletul au fost in alb lasat …nu stiu cum ajuns sa fie introdus la plata ,,fara protest …..mentionez ca eu luna de luna platesc in jur de 400 lei …..

    Apreciază

  22. am verificat din nou contractul …..scrie slar scadenta este in luna 04 2020 iar la garantii nu este mentionat acest bilet la ordin ci doua conturi deschise la ei …

    Apreciază

  23. Am un Bilet la Ordin scadent in 29.03.2013, factura emisa este pe 15.12.2012,scadenta la 21.12.2012. Intrebarea mea este: daca depasesc termenul de 90 zile si Societatea Comerciala…nu are bani in cont,deci nu plateste pe 29 martie, mai pot sa-l dau in judecata pe comercial, civil ? sau lamuriti-ma , va rog, ce se mai poate face pentru a-mi recupera banii. Mentionez faptul ca am de-a face cu un „tepar”mare.Spun asta pt. ca a avut o firma care a bagat-o in insolventa ,lasand datorii de23 milioane de euro.A deschis o alta firma -pe care am si eu factura si am constatat ca si pe asta lucreaza la fel.
    Cu biletul la ordin se poate trece la executarea silita fara sa am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ?
    Va multumesc!

    Apreciază

    • Se obtine incuviintarea executarii silite de la instanta unde aveti sediul social,direct in baza biletului la ordin si a refuzului eliberat de banca .Cu incuviintarea executarii silita mergeti la executorul judecatoresc pentru a-I pune poprire pe conturi debitorului.

      Apreciază

  24. Buna ziua, as dori sa stiu am convenit plata cu bilet la ordin cu plata la 30 de zile, asta a fost in 30 oct. cat timp as avea la dispozitie sa fac o plangere si daca aceasta plangere la politie poate rezolva ceva? deja au trecut cateva luni, mai e vreo sansa pentru o plangere?! Stima.

    Apreciază

    • Luati incuviintarea executarii silite la instanta unde aveti sediul social,direct in baza biletului la ordin si a refuzului lipsa disponibil de la banca .Mergeti la executorul judecatoresc si popriti conturile debitorului.

      Apreciază

  25. ce se intmpla daca depun biletul la ordin dupa data scadentei

    Apreciază

  26. BUNA AM AVUT O LINIE DE CREDIT PE FIRMA IN 2009CU BILET LA ORDIN SI NU LAM MAI PUTUT PLATI FIRMA NU MAI AVEM SI NICI BUNURI CE SE POATE INTIMPLA NEAU TRIMIS SOMATIE CA NE EXECUTA .MULTUMESC

    Apreciază

  27. Buna ziua,

    Un bilet la ordin care avea scadenta in 4.10.2013 si a intrat la plata doar in data 10.10.2013 .Avand in vedere ca biletul nu a intrat la plata in data de 4.10.2013 cand avea scadenta si societatea nici nu a fost informata asupra datei ulterioare cand va fi introdus biletul,nu a fost disponibil suficient pentru intreaga suma. Exista vreo cale de aparare impotriva incuviintarii de executare a acestui bilet avand in vedere ca societatea nu a fost informata asupra datei de introducere a biletului?

    Multumesc

    Apreciază

  28. Buna ziua,

    Vreau sa va intreb ce pot pati daca am semnat un BO in calitatea de angajat al unei societati si la scadenta nu existau banii in cont. Mentionez ca nu sunt administrator si BO nu era avalizat.

    Multumesc

    Apreciază


Lasă un comentariu